Ordinace zavřou, hrozí praktici. Chtějí přidat, péče je podle nich v ohrožení

Sdružení praktických lékařů hovoří o ohrožení primární péče. Bouří se proti tomu, že na rozdíl od nemocničních lékařů nedostanou v ambulancích přidáno, i proti chystaným povinným službám v nemocnicích. Předseda sdružení hovoří o „povinné robotě“. Praktici chystají protestní akce, v září by mohli i zavřít ordinace.

Praktičtí lékaři jsou přesvědčeni, že by měli dostat přidáno už jen proto, že jim přidělalo práci loňské zrušení regulačních poplatků. „Narostl u praktických lékařů počet vyšetřených pacientů o desítky procent, v úhradách zdravotních pojišťoven není tato skutečnost nijak zohledněna, takže tuto práci navíc dotuje lékař ze svého platu,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák.

Nadcházející zvýšení platů o deset procent se ale týká pouze nemocničních lékařů. Sdružení proto chce, aby napřesrok vzrostly úhrady pojišťoven, aby zohlednily růst ceny lékařské práce. Základní měsíční sazbu za pacienta by praktici chtěli zvýšit o šest procent.

Praktici také požadují rozšíření svých kompetencí. Upozornili, že ministerstvo sice slíbilo, že ubudou omezení pro předepisování léků, ale zatím se nic nezměnilo. Jak přesně budou protesty praktických lékařů vypadat, rozhodne sdružení 12. září. V úvahu ale připadá i protestní uzavření ordinací.

Obavy z povinných služeb. Osiří ordinace?

Protestní akce, které Sdružení praktických lékařů připravuje, se ale netýkají pouze plateb od pojišťoven nebo omezení pro předpisy. Za velkou hrozbu považují soukromí lékaři poslanecký návrh na povinné služby soukromých lékařů v nemocnicích. V odporu vůči nim podporují sdružení i další lékařské organizace. „Pokud by návrh byl schválen, mohlo by ministerstvo nařizovat soukromým lékařům, aby vypomáhali v nemocnicích, a to i zdarma,“ varoval prezident lékařské komory Milan Kubek.

Praktici vyhlásili stav ohrožení primární lékařské péče. Dopadů případných povinných služeb se obává i předsedkyně Purkyňovy odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková. Hrozí podle ní, že kvůli povinným směnám v nemocnicích nebudou lékaři běžně k dispozici. „Mohlo by se tak snadno stát, že budete-li potřebovat dětského lékaře, v ordinaci ho nezastihnete,“ varovala. Pediatry ostatně podpořila i petice s podpisy 105 tisíc rodičů.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) však postup praktických lékařů kritizoval jako nezodpovědný. „Považuji za mimořádně nezodpovědné strašit české pacienty hesly o krachu, krizi či ohrožení zdravotnictví ve chvíli, kdy je řeč o poslaneckém návrhu, který zatím nikdo ani neprojednal, a z návrhu ministerstvo vyrozumělo, že se jedná o jednu z možností vzdělávání, kdy by ambulantní lékaři sloužili v nemocnici maximálně pouhá dvě odpoledne měsíčně a určitě ne zdarma,“ uvedl.

Návrhem na zavedení povinných služeb v nemocnicích se nyní bude zabývat sněmovní zdravotní výbor. Praktici dětští i dospělí, ambulantní specialisté i lékařská komora požadují jeho odmítnutí.