Věž Národního muzea ukrývá poselství příštím generacím

Ve věži na budově Národního muzea (NM) je od pondělí ukryté nové poselství pro příští generace. Ve schránce je záznam o přípravách současné rekonstrukce, fotografie, denní tisk, dnešní mince a bankovky, propagační materiály a také kovová gramofonová deska se zakódovanými dokumenty o tom, co nyní muzeum dělá.

Na kovové gramofonové desce je pro budoucí generace zachovaná výroční zpráva za rok 2015, náhled hlavní strany webových stránek Národního muzea nebo plán úkolů muzea na rok 2016.

Data na desce byla převedena na audio stopu. Za použití speciálního modemu ale bude možné znovu převést zvuk na data. Tento způsob uložení dat byl podle muzea vybrán proto, že i přes výkyvy teplot v makovici věže zůstanou data čitelná i po desítky let.

„Historická budova Národního muzea sama o sobě představuje významný symbol naší historie. Dodnes v ní nalézáme mnohé odkazy od našich předchůdců a i my chceme v této tradici pokračovat,“ říká k uložení nové schránky generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Věž Národního muzea ukrývá poselství příštím generacím (zdroj: ČT24)

Předchozí zapečetěnou olověnou schránku našli pracovníci Národního muzea letos v květnu. Ve věži byla schovaná od oprav v roce 1972. Ukrývala pamětní listinu, černobílé fotografie, například ze stavby sousedního Federálního shromáždění nebo z expozic Historické budovy Národního muzea, deník Večerní Praha nebo stříbrnou pamětní medaili a pětadvacetikorunovou minci. 

Předměty ze schránky ze 70. let 20. století budou nyní zařazeny do muzejní sbírky a uloženy v depozitáři, a to včetně olověné schrány samotné. Součástí nyní uloženého poselství budoucím generacím je i seznam věcí, které obsahovala schránka předchozí.  

Generální rekonstrukce muzea začala loni na jaře a dokončena by měla být po 3,5 letech. Podle dřívějších plánů ředitele by mělo muzeum v opravené budově za dva roky oslavit 200 let od svého založení a 100 let od vzniku Československé republiky.

Od svého postavení se Národní muzeum nedočkalo výrazné rekonstrukce. Před šesti lety hrozilo jeho hlavní historické budově dokonce uzavření, protože nesplňovala bezpečnostní normy. Kvůli nutným opravám byla v červenci 2011 uzavřena a návštěvníci se do ní znovu podívají až v roce 2018.

Těšit se mohou na nové prohlídkové okruhy. Vznikne řada odpočinkových míst, dětských koutků, kavárna i obchod se suvenýry. Změnit by se měl také přístup k hlavnímu vchodu, po plánovaném přeložení severojižní magistrály bude za budovou muzea klidový prostor před muzejní fontánou.

V rámci rekonstrukce se také stará budova Národního muzea spojí tunelem s budovou bývalého Federálního shromáždění, která mu rovněž patří a do níž mohou návštěvníci zavítat i v současnosti.