Zdeněk Kabátek má místo v čele VZP jisté na další čtyři roky, Babiš mluví o skandálu

Zdeněk Kabátek zůstane v čele Všeobecné zdravotní pojišťovny další čtyři roky. Do roku 2020 ho potvrdila ve funkci správní rada. Současné funkční období přitom ještě nekončí, trvá až do konce listopadu. Potvrzení ředitele Kabátka se však nelíbí vládnímu hnutí ANO. Jeho zástupce ve správní radě proto pro Kabátka nehlasoval a zdržel se. Šéf hnutí Andrej Babiš pak označil Kabátkovo zvolení za skandální – podle něj jde o další „podraz“ ministra zdravotnictví.

Správní rada VZP hlasovala o setrvání generálního ředitele Kabátka ve funkci se čtvrtletním předstihem, aby ujistila, že je pojišťovna stabilizovaná a její vedení má důvěru, vysvětlil nečekaný spěch předseda správní rady Jiří Běhounek. Právě on přišel s návrhem rozhodnout o šéfovi největší tuzemské zdravotní pojišťovny již koncem srpna. Běhounek je přitom zároveň poslancem za ČSSD.  

Podpora Zdeňka Kabátka, který vede VZP od roku 2012, byla výrazná. Nikdo z přítomných členů správní rady nehlasoval proti němu. „V diskusi vystoupilo sedmnáct členů a musím říct, že k práci managementu a pana ředitele nezaznělo jedno jediné negativní stanovisko. Správní rada si zcela zajisté uvědomila změnu image, změnu přístupu, změnu jednání, změnu chování vůči poskytovatelům,“ uvedl Běhounek.

Pro Kabátkovo setrvání přesto všichni členové rady nehlasovali. Zdržel se třeba Rostislav Vyzula, který je též poslancem z vládního hnutí ANO. Náhlý Běhounkův návrh na potvrzení generálního ředitele se mu nezamlouval. „Je to nakonec politická funkce, mělo se to projednat řádně v koalici,“ řekl Vyzula. Sám však také připustil, že jsou výsledky VZP pod Kabátkovým vedením dobré. „Je otázka, do jaké míry jsou způsobeny vedením, nebo příznivou ekonomickou situací,“ podotkl však.

Ostrá kritika Kabátka ze strany Andreje Babiše

Mnohem ostřeji vystoupil šéf hnutí Andrej Babiš. Kabátka označil v tiskové zprávě za kontroverzní osobu spojenou s „největším kmotrem českého zdravotnictví“, někdejším náměstkem ministra zdravotnictví Markem Šnajdrem. „Pana Kabátka považuji za představitele éry českého zdravotnictví, která je protkaná korupcí a úplatky,“ uvedl Babiš a dodal: „Dnešní průběh jednání správní rady VZP je další Němečkův podraz, kterým chce za každou cenu udržet netransparentnost a korupci v systému českého zdravotnictví.“

Ministr Němeček reagoval na kritiku s tím, že Babišovým výrokům nerozumí. Poukázal na to, že ministr zdravotnictví ředitele VZP ani nejmenuje, ani do jeho volby nijak nezasahuje.

Premiér Bohuslav Sobotka se pak domnívá, že by Babiš neměl dění ve VZP vůbec komentovat. „Je ve střetu zájmů. Jeho fond Hartenberg vlastní zdravotnická zařízení, která inkasují miliony od zdravotních pojišťoven,“ reagoval Sobotka na Twitteru.

Před příchodem do VZP na podzim 2012 působil jako vrchní ředitel pro ekonomiku na ministerstvu zdravotnictví. Původním vzděláním technik začínal v temelínské jaderné elektrárně, vypracoval se tam na projektového manažera. Později Kabátek pracoval v písecké nemocnici, kde působil jako šéf provozu a zasedal v představenstvu. Zdravotnictví se věnoval i v soukromé sféře, zabýval se inženýrsko-investiční činností. Na ministerstvo přišel v roce 2006. V minulosti působil též ve správní radě Oborové zdravotní pojišťovny, zasedal rovněž v představenstvu Národního tkáňového centra.

Zdeněk Kabátek
Zdroj: ČT24

Sám Kabátek po svém znovuzvolení uvedl, že si váží pozitivního hodnocení většiny členů správní rady. „Chtěl bych, aby to moje působení pouze navázalo na to, co tady ty čtyři roky společně děláme.“

Zdeněk Kabátek se stal generálním ředitelem VZP po rezignaci Pavla Horáka. Po něm zůstal novému řediteli především problém s internetovými zdravotními knížkami IZIP, se společností potom vyjednal ukončení projektu. Především se mu však podařilo stabilizovat finance. Zatímco v roce 2013 měla VZP miliardový propad, loni dosáhla zisku 1,295 miliardy korun, což bylo o 1,045 miliardy více než v roce 2014. Pojišťovna stále ještě splácí finanční výpomoc ze strany státu z roku 2013. Posledních 250 milionů z tehdy vypůjčených 1,7 miliardy korun by měla vrátit v září.

Podle Babiše se však pojišťovně daří lépe díky ekonomickému růstu a úhradové vyhlášce, která ji podle něho zvýhodňuje. VZP má podle ministra financí nejnižší počet pojištěnců na jednoho zaměstnance a je nejméně efektivní ze všech zdravotních pojišťoven.

Vydáno pod