Učitelé dostanou od září přidáno. Slíbených osm procent to ale zatím nebude

Události: Kolik opravdu dostanou učitelé (zdroj: ČT24)

Od září měly platy učitelů vzrůst o osm procent. Čtyři dny před jeho začátkem je ale jasné, že tolik přidáno nedostanou všichni a určitě ne hned od září. Ministerstvo školství zveřejnilo nové platové tabulky – ty stanoví nárůst platů zhruba o 1500 korun, tedy šest procent. Zbylá zhruba dvě procenta jim mají na odměnách dorovnat ředitelé. Ti však chtějí počkat až na to, jak budou vypadat jejich nové rozpočty.

Ministerstvo školství slibovalo, že si po sečtení tabulkových platů a odměn učitelé polepší zhruba o 2 až 2,5 tisíce korun. Podle ředitelky Jany Libichové to ale bude méně a ne hned za září.

„My uděláme v říjnu určitě zvýšení jen podle tabulky. Uvidíme až jak nám přijde rozpočet, musíme si rozmyslet, kolik to bude. I kdybych to rozdělila průměrem, tak na 2,5 tisíce nedosáhne nikdo z učitelů,“ uvedla. 

Oproti tomu kantoři pražského gymnázia se mohou dostat na slíbené zvýšení až 2,5 tisíce korun. Podle ředitelky Zdeňky Bednářové ale také až později a rozhodně ne všichni. 

„Nadtarifní zvýšení ve výši dvou procent budeme pravděpodobně vyplácet až v listopadu formou odměn. U každého učitele to může být různé podle toho, jaké činnosti vykonává navíc,“ dodala.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) hájí způsob rozdělení peněz s tím, že šlo o rozumný kompromis. 

Školské odbory samozřejmě dlouhodobě chtějí co nejvyšší nárůst tarifů, nicméně se ozývají i hlasy těch, co chtějí nenárokové složky, jako je osobní příplatek nebo odměna, využít k lákání začínajících učitelů.
Kateřina Valachová

S vládním navýšením platů učitelům souhlasí levicová opozice i ta pravicová. Podle ní by ministerstvo mělo vedle tarifů podpořit i ředitele škol a dát víc peněz právě do pohyblivé složky.

„My rozhodně pro tarifní přidání jsme, protože to je ze žebráckého platu na nějaký jakž takž. Ale je nezbytné, aby se neměřilo všem učitelům stejně,“ řekla poslankyně Nina Nováková (TOP 09). 

Hnací silou dalšího zvyšování platů zůstávají školské odbory. Jejich předseda František Dobšík uvedl, že 10 až 15 procent považují za základ, o kterém budou vést s ministerstvem debatu. A šéfka resortu Valachová se s nimi shodla, že byl učiněn první krok. „Není to určitě konečné řešení ohodnocení učitelů,“ dodala.

Odbory chtějí také lepší pracovní podmínky pro zaměstnance ve školkách a družinách. U nich ministerstvo slíbilo změny od ledna.

Celkem pracuje v mateřských školkách, základních a středních školách přes 153 tisíc učitelů.

Vydáno pod