Největší letecké cvičení Ample Strike začne už v úterý

Několik desítek letadel a patnáct set vojáků ze sedmnácti zemí. Tak bude vypadat největší vzdušné cvičení roku na území České republiky. Ample Strike, jak se cvičení jmenuje, začne v úterý za účasti spojenců z NATO i sil z dalších partnerských států.

Mezinárodní síly budou nacvičovat navádění letadel pomocí předsunutých návodčích. Bez nich se neobejde žádná moderní armáda. „Používáme výcvikovou munici, to znamená cvičné pumy, které jsou balisticky a váhově zmenšeninami reálných pum,“ uvedl jeden z pilotů bitevníku L-159, jejichž hlavním úkolem je podpora pozemních jednotek.

Letouny budou vzlétat z letišť v Čáslavi, Náměšti nad Oslavou a Pardubicích a ze tří zahraničních letišť v Německu, Maďarsku a Británii. Vrtulníky budou startovat z vojenských výcvikových prostorů Libavá a Boletice. Společný taktický výcvik se bude odehrávat pouze ve vojenských objektech Boletice, Bechyně, Náměšť nad Oslavou a Libavá. Při cvičení by vojáci měli uskutečnit 480 plánovaných scénářů.

Nad Českem začne letecké cvičení v režii NATO (zdroj: ČT24)

Do mezinárodního cvičení se vůbec poprvé zapojí také vojáci aktivních záloh. „Budou především v té oblasti strážné služby. Jsou schopni se postavit vedle jednotek české armády i při těchto složitých cvičeních,“ uvedl náčelník Generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář.

Česká armáda zapojí do cvičení také nadzvukové stíhačky Gripen. Kromě nich budou létat také maďarské letouny JAS-39 Gripen nebo americké bojové vrtulníky Apache. Přiletí také americké strategické bombardéry B-1 a B-52, polské Su-22 či německá Tornada. Zapojí se také vrtulníky Mi-24/35 a Mi-171.

Ample Strike 2016 navazuje na tradici úspěšných a oceňovaných mezinárodních cvičení Flying Rhino, Ramstein Rover a Ample Strike, která byla u náměšťské základny organizována v letech 2003 až 2015.

Iniciativa: Cvičení je nezákonné

Za nezákonné pokládá vojenské cvičení iniciativa Ne základnám, protože jej neprojednala Sněmovna. Iniciativa proto zvažuje podání trestního oznámení. „Velitelství vzdušných sil prakticky nemá mandát cvičení spustit. V případě, že ho spustí, porušuje zákon,“ uvedl Václav Novotný z iniciativy. Cvičení, které se koná pod hlavičkou NATO, označil za provokaci.

Jeho slova však armáda odmítá. „O legálnosti cvičení Ample Strike 2016 nemůže být pochyb. Podstatné je rozhodnutí vlády,“ uvedla Jolana Fedorková z tiskového oddělení generálního štábu. Cvičení vláda schválila loni v prosinci.

„Sněmovna informaci o plánovaných cvičeních neschvaluje, pouze bere materiál na vědomí. Ample Strike je plně v gesci Armády České republiky, která na základě výše uvedeného usnesení vlády disponuje mandátem k jeho zahájení,“ dodala Fedorková.