Bezpečnost na letišti posilují kontroly odletové zóny nebo databáze přijíždějících aut

Události ČT: Letiště Václava Havla posiluje bezpečnost. Kontroly do odletové zóny jsou přísnější (zdroj: ČT24)

Letiště Václava Havla zavádí další prvky pro větší bezpečnost, zatím ve zkušebním provozu. Počítá se mezi ně přísnější kontroly vstupu do odletové zóny nebo databáze registračních značek aut. Ministerstvo vnitra ovšem na důslednější ochraně letiště pracuje průběžně. Další návrhy už dodalo vládě.

Nové vstupní přístroje kontrolují nejen cestovní doklady, ale teď i palubní vstupenky cestujících už ve veřejné části pražského letiště. Oproti dosavadním kontrolám by tak měli mít policie a zaměstnanci letiště víc informací o pohybu pasažérů.

„Systém bude bránit tomu, aby se z veřejné části do neveřejné nedostal někdo, kdo k tomu nemá oprávnění,“ uvedla mluvčí Celního úřadu Praha–Ruzyně Šárka Miškovská.

Po zkušebním provozu by se navíc měly palubní vstupenky naostro propojit se snímky konkrétních obličejů a biometrickými údaji.

Zatím na zkoušku také funguje nový systém rozpoznávání značek aut a jejich databáze. Kamerový systém kontroluje všechny tahy vedoucí k letišti, policisté tak mohou například rychleji najít vozidlo hledaného cestujícího. 

Spolu s tím se chystají i další změny, například kvalitnější kamery v areálu letiště a nové cvičiště pro letištní policisty. „Vybudování nové laserové střelnice a také vybavení příslušníků bezpečnostních sborů prvky balistické ochrany,“ přiblížila mluvčí ministerstva vnitra Martina Němcová.

Laserová střelnice dokáže nasimulovat různé situace. Cvičící tak může čelit jednomu útočníkovi, ale dá se situace stupňovat i do obtížnosti, kdy čelí hned několika střelcům.

Ostrava, Pardubice nebo Brno nezůstávají pozadu

Bezpečnost postupně zvyšují také ostatní mezinárodní letiště v Česku. Všude například musejí mít zřízenou speciální místnost pro cizince, kterým byl odepřen přístup do země. „My jsme využili prostory, které už na letišti byly,“ uvedl šéf letového provozu ostravského letiště Michal Holubec.

Karlovarské letiště zase posílilo bezpečnost zařízením pro analýzu tekutin za 700 tisíc korun. Speciální místnost pro cizince ale zatím nemají, stavět ji budou začátkem příštího roku.

Letiště Pardubice pak investovalo do zabezpečení odbavovací haly půl milionu korun. „Byly zavedeny další bezpečnostní rámy, další režimové pracoviště pro cizineckou policii,“ dodal předseda představenstva civilního provozovatele pardubického letiště EBA Pavel Svoboda. Desítky milionů do zabezpečení investovalo i letiště v Brně.

Terorismus už ovlivňuje i pojištění

Na všech mezinárodních letištích dál platí první stupeň zvýšené bezpečnosti vyhlášený vládou. Na přibývající teroristické útoky v turisticky atraktivních místech zareagovaly už i pojišťovny. Od necelých 13 korun měsíčně nabízejí krytí tohoto rizika, a to samostatně bez ohledu na případnou životní nebo cestovní smlouvu. Pojistná částka začíná na půl miliónu korun. Produkt se ale vztahuje jen na úmrtí, nikoli na zranění.

Pojištění v případě terorismu
Zdroj: ČT24

„Smlouvu musíte sjednat do konce roku 2016. Na konci roku se potom rozhodnete, jestli chcete pokračovat,“ řekl produktový ředitel společnosti Britanika Libor Novák.

V současnosti mají lidi uzavřeno kolem šesti miliónů životních pojistek. Sedm z deseti však nebezpečí terorismu nezohledňuje. 

Pojištění v případě terorismu se nicméně nevztahuje na 18 rizikových oblastí, například na Alžírsko, část Egypta na Sinajském poloostrově nebo na Pákistán. Přehled pojišťovny průběžně aktualizují. Pro zákazníka je pak platný seznam v době podpisu smlouvy.

Vydáno pod