Klaus podepsal zákon o přímé volbě hlavy státu

Praha - Prezident Václav Klaus dnes podepsal zákon o přímé volbě hlavy státu. Jeho nástupce tak vyberou občané na počátku příštího roku ve dvoukolové většinové volbě. O prezidentově kroku informoval jeho mluvčí Radim Ochvat.

Pravidla přímé volby:

  • adepty na prezidenta může navrhnout alespoň 20 poslanců nebo 10 senátorů
  • kandidáti bez podpory parlamentu potřebují petici s nejméně 50 tisíci podpisy
  • lidé hlavu státu vyberou ve dvou kolech, do druhého postoupí dva nejúspěšnější adepti z kola prvního
  • druhé kolo proběhne dva týdny po úvodním kole
  • do kampaně mohou kandidáti vložit maximálně 50 milionů korun - 40 milionů v prvním kole, 10 milionů navíc pak v kole druhém
  • kandidáti dostanou zdarma prostor v České televizi a Českém rozhlase
  • volit budou moci i Češi žijící v zahraničí, a to na zastupitelských úřadech

Termíny:

  • voliči si půjdou Klausova nástupce vybírat nejdříve 11. a 12. ledna, nejpozději 1. a 2. února 2013
  • přesné datum má stanovit předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) do 90 dní před volbou; ten dnes uvedl, že se rozhodne mezi termíny 11./12. ledna nebo 18-/19. ledna
  • do rukou šéfa horní komory bude nový prezident skládat slib na společné schůzi sněmovny a Senátu
  • kandidáti se musí přihlásit nejpozději 66 dnů před dnem volby

Zákon také stanoví pravidla, která mají zajistit přehledné financování kampaně. Kandidáti budou muset sestavit tří až pětičlenný volební výbor, který bude zodpovědný za financování kampaně. Výdaje na propagaci budou hradit přes svůj zvláštní účet u České národní banky. Účetnictví mají zveřejnit do dvou měsíců od voleb na internetu a dodat k přezkumu senátnímu mandátovému a imunitnímu výboru. Zákon vymezuje i termíny pro organizaci přímé volby prezidenta, za kterou stát podle odhadu ministerstva vnitra zaplatí na 655 milionů korun.

Prezidentská volba tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) dnes uvedl, že termín konání prezidentské volby oznámí počátkem října, až ústavní novela i prováděcí zákon nabudou účinnosti. Štech se podle svých slov rozhoduje mezi 11. a 12. lednem, nebo 18. a 19. lednem příštího roku. Ještě se prý poradí se svými spolupracovníky i ministerstvem vnitra.

Prezident Klaus v minulosti označoval zavedení přímé volby za fatální chybu a omyl. Už v únoru ale podepsal změnu české ústavy, která přímou volbu do českého ústavního pořádku zavedla.

Potřebným počtem podpisů už disponuje někdejší premiér Miloš Zeman, který je v průzkumech řazen spolu s dalším bývalým premiérem Janem Fischerem a dosud ne zcela rozhodnutým kandidátem Janem Švejnarem mezi favority volby. Soupeřit budou mimo jiné s kandidáty ČSSD a ODS Jiřím Dienstbierem a Přemyslem Sobotkou a s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Své adepty mají i zástupci menších stran. Úmysl kandidovat ohlásil i někdejší populární ministr Vladimír Dlouhý.

Iniciativa za kandidaturu Vladimíra Franze
Zdroj: ČT24

Dalším zájemcem o úřad hlavy státu má být i český postmoderní skladatel a malíř Vladimír Franz. Jeho příznivci se dali dohromady na sociální síti, jeho samotného to překvapilo. „Ten ohlas byl naprosto nečekaný, musel jsem se tím tedy začít zabývat a nebrat to jen jako formu jakési letní aktivity,“ prohlásil umělec pro ČT.