Hrad odtajnil platy svých vrcholných zaměstnanců

Praha - Kancelář prezidenta republiky zveřejnila měsíční platy a odměny svých vrcholných zaměstnanců. Reagovala tak na prohraný soudní spor s Lidovými novinami, které tyto údaje požadovaly. Poslední vrcholnou institucí, která dosud neodtajnila veřejnosti odměny pro své klíčové lidi, zůstává Úřad vlády, píší dnešní Lidové noviny.

Průměrný měsíční příjem vicekancléře Petra Hájka byl v prvním letošním pololetí 111 666 Kč, prezidentův tajemník Ladislav Jakl bral 103 786 Kč. Oba prezidentovi muži se tak díky solidním odměnám zařadili do skupiny zhruba 50 vysoce postavených úředníků, kteří každý měsíc pobírají více než 100 000 Kč. Hradní mluvčí Radim Ochvat sdělil, že sumy na odměny odpovídají schválené kapitole rozpočtu.

Deník požadoval zveřejnění platů vysoce postavených pracovníků Hradu na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) z loňského července, že „za příjemce veřejných prostředků je nutno považovat i státem placené zaměstnance“. Právě Ladislav Jakl se údajně chystá rozhodnutí soudu napadnout.