Kukuřice je pěstitelským hitem, umí ale i zkomplikovat život

Praha - Čeští a moravští zemědělci na polích stále častěji vysazují kukuřici. Letos její oblíbenost roste i kvůli tomu, že stoupá její cena na světových trzích a tradiční pěstitelé v zahraničí bojují s neúrodou. Pro řadu vsí ale znamená nevhodně zasazená kukuřice problémy; nezadržuje dostatečně vodu a z některých polí se do domů v obci mnohdy valí bahno a znečišťuje studny.

Podle odborníků by zemědělci rozhodně neměli sázet kukuřici na svažité pole. Pomohlo by také vysazení nějaké jiné plodiny na jeho okraj. „Kde jsou svahy víc než 7 stupňů, tam by se kukuřice nebo širokořádkové plodiny neměly pěstovat,“ varuje agronom Viktor Plachý. Pravidlo většina zemědělců dodržuje, v opačném případě by totiž mohli přijít o dotace.

Rodině Havelkových z Maxovny na Kutnohorsku vyplavilo bahno z kukuřičného pole usedlost už šestkrát v tomto roce. Bahno se dostalo do sklepů, ze stodoly ho rodina vyvážela ještě dva dny po posledním dešti, voda ze studně je v současnosti stále znečištěna. Zemědělské družstvo, kterému pole patří, tvrdí, že dodrželo veškerá opatření.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod