Obce uvěřily neziskovce. Za veřejné osvětlení bez soutěže ale dostaly pokuty

Reportéři ČT: Obce naletěly neziskovce (zdroj: ČT24)

Neziskovka s názvem Energie pod kontrolou prodávala obcím po celé České republice bez výběrového řízení nové pouliční lampy a také elektřinu a plyn. Pod zástěrkou obecně prospěšné činnosti schovávala výnosný byznys za stovky milionů z veřejných peněz. Společnost teď vyšetřuje policie, pokuty ale dopadly i na města. Starostové navíc mnohdy řeší, že budou nové osvětlení splácet mnoho let, ale navzdory smlouvě se o něj budou muset postarat sami. Reportéři ČT na praktiky společnosti upozornili už loni, teď se k případu vrátili.

Stovky obcí uvěřily obecně prospěšné společnosti Energie pod kontrolou a podepsaly smlouvu na rekonstrukci osvětlení, dodávky energií anebo rovnou obojí. Energie pod kontrolou používala v přesvědčování starostů nekalé praktiky.

Prodej svítidel a energií schovávala společnost pod fasádu obecně prospěšné činnosti, přitom je to obyčejný komerční byznys. Navíc ale Energie pod kontrolou tvrdila starostům, že si veřejné osvětlení od ní mohou koupit bez výběrového řízení. Podle ní se na to měla vztahovat výjimka ze zákona o veřejných zakázkách, která normálně platí pro velké energetické společnosti.

Účelem obecně prospěšných společností není dělat byznys. Cíle jsou ve zcela jiné oblasti. Nelze vyloučit, aby jako doplňkovou činnost poskytovaly tyto služby, ale je to krajně neobvyklé a mohlo by to být v některých případech posuzováno jako obcházení zákona.
Zdeněk Mandík
vedoucí právního oddělení Svazu měst a obcí ČR

Přesvědčování bylo úspěšné navzdory upozornění například ze strany Svazu měst a obcí. „Svaz varuje obce před neseriózními firmami nabízejícími uzavření smlouvy na správu či rekonstrukci veřejného osvětlení, a to mimo režim zákona o veřejných zakázkách. Obcím však při uzavření takových smluv hrozí nemalé sankce,“ uváděl Svaz měst a obcí.

Energii pod kontrolou sice už prošetřuje jihomoravská kriminální policie, avšak nepříjemnosti skutečně začaly i obcím, které neziskovce uvěřily.

Symbolická pokuta pro obec. Byla obětí podvodníků

Energetický regulační úřad a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže analyzovaly zakázku v severočeském Velemíně, který podle dostupných informací za rekonstrukci veřejného osvětlení bez soutěže utratil ze všech postižených obcí nejvíc, a to 12,5 milionu korun.

„Zakázka byla zadána bez výběrového řízení na základě přesvědčení a právního stanoviska, kde bylo uvedeno, že nepodléhá zákonu o veřejných zakázkách,“ přiblížil starosta Velemína Petr Křivánek (nestr.).

Antimonopolní úřad potrestal obec za porušení zákona pokutou. Přihlédl ale k tomu, že se obec stala spíše obětí podvodníků a udělil jí proto pokutu spíš symbolickou ve výši 70 tisíc korun.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže toho viníka nespatřuje tak zcela v nás jako v dodavateli, který nás přesvědčil, že není potřeba postupovat podle zákona o veřejných zakázkách.
Petr Křivánek
starosta Velemína

Druhou obcí, která na služby Energie pod kontrolou doplatila přímým postihem za porušení zákona, je město Moravský Krumlov. V jeho případě nešlo o veřejné osvětlení, ale o nákup energií. „Energie pod kontrolou pro město soutěžila ceny energií elektřiny a plynu, dodávala nám do spousty odběrných míst města i do domácností,“ uvedl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

Ukázalo se však, že společnost ceny energií nesoutěžila. Uzavřela smlouvy s předem vybraným dodavatelem. Město o tom nevědělo a Energie pod kontrolou podepsala smlouvy na čtyři roky jeho jménem. „Obvykle to řešili na rok, v této chvíli je to uzavřené na čtyři roky, což bylo překvapující a pro nás to bylo velmi nepříjemné,“ dodal starosta.

Sankce pro město byly vyšší než u Velemína. „V jednom případě to byly sdružené služby dodávek plynu, ve druhém elektrické energie. Byly tam uloženy pokuty ve výši 180 tisíc korun v každém z těch případů,“ řekl mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

Obstavené účty a ztráta licence

Kvůli dluhům u obchodních partnerů soud Energii pod kontrolou obstavil účty. Letos v červnu pak přišla o licence, které jí obchodování s energiemi umožňovaly. „Přestala splňovat finanční předpoklady,“ dodal mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort.

Energie pod kontrolou tedy alespoň navenek svoje aktivity ukončila. Neziskovka přitom mnohým zůstala dlužna peníze. Ukázalo se, že vybírala na dodávky elektřiny a plynu přemrštěné zálohy. Přeplatky ale nevrátila. V Moravském Krumlově jde údajně o částku v řádu statisíců korun.

Starostové, kteří si nechali rekonstruovat veřejné osvětlení, budou muset řešit ještě jeden nečekaný problém. Podle smluv mají osvětlení splácet 15 až 20 let. 

Pohledávky ale Energie pod kontrolou prodala bance ČSOB. „Od společnosti Energie pod kontrolou jsme odkoupili začátkem roku 2015 pohledávky za několika obcemi v částce několika desítek milionů korun,“ uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Neziskovka se sice zavázala, že po celou dobu splácení bude osvětlení provozovat, provádět jeho údržbu a odstraňovat všechny závady, starostové však teď dostali dopis, že od smlouvy odstupuje. „V současné době stojíme trošku před problémem, jak dál postupovat,“ popsal starosta Velemína.

Starostové by si už neměli lhát do kapsy a měli by se připravit na nejhorší variantu - to, že neuvidí své peníze a budou si muset zajistit buď dodavatele, nebo provoz veřejného osvětlení vlastními silami.
Stanislav Polčák
předseda Sdružení místních samospráv ČR

Obce tak budou mnoho let splácet bance veřejné osvětlení, ale jeho provoz, údržbu a servis si v rozporu s původní smlouvou budou muset zajistit sami. 

V budově na okraji Hodonína, kde Energie pod kontrolou stále oficiálně sídlí, nelze nikoho zastihnout. Podnikatelé, kteří za projektem stáli, na žádost o stanovisko nereagovali, a nepodařilo se je zastihnout ani na žádné adrese, kde mají působit. Bývalému členovi správní rady Energie pod kontrolou Pavlovi Létalovi se podařilo krátce dovolat, ale nechtěl se vyjádřit.