Čtyři kontroly na jeden projekt? Ministerstvo slibuje, že obcím uleví

Ministerstvo financí slibuje, že skončí duplicitní kontroly v obcích. Ty si na ně stěžují dlouhodobě, v Senátu kvůli tomu dva roky ležela norma, která rozšiřovala pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu právě i na obce a kraje. Ministerstvo už sice svůj návrh představilo, celou řadu připomínek ale měla Legislativní rada vlády. Resort financí tak má v září předložit opravenou verzi.

„Je velmi žádoucí, aby ministerstvo financí napotřetí konečně přišlo s návrhem, který bude duplicity odstraňovat, a to i proto, že je to požadavek parlamentu ve vztahu k projednání zákona, který rozšiřuje pravomoci NKÚ,“ konstatuje šéf legislativní rady Jiří Dienstbier (ČSSD).

Na mnohonásobné kontroly, navíc s rozdílným výsledkem, si stěžuje například radnice v Kyjově. Tam v roce 2011 postavili technologické centrum za šest milionů korun – z toho většina šla z evropských dotací. A právě to je důvod, proč se na radnici střídají kontroly: „Kontrola z centra pro regionální rozvoj, z ministerstva financí, z evropské komise, z úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a z finančního úřadu,“ vyjmenovává tajemník města Milan Jagoš.

První prověrka proběhla hned v roce 2011 – až kontrola před dvěma lety ale poukázala na možné pochybení, město se mělo v zadávacím řízení dopustit diskriminace. To už sice antimonopolní úřad odmítl, jenže letos přišla další kontrola a podle prvotního názoru byly opět zadávací podmínky diskriminační. Toto řízení ještě ukončeno není. 

Do Kyjova přišlo kvůli technologickému centru už pět kontrol (zdroj: ČT24)

Podobnou zkušenost jako Kyjov mají tisíce radnic po celé zemi. Ministerstvo financí ale slibuje, že přepracovaná verze zákona duplicitní kontroly odstraní: „Měla by být vytvořena takzvaná centrální harmonizační jednotka, která bude sloužit ke koordinaci kontrol jednotlivých kontrolních orgánů,“ vysvětluje princip novinky mluvčí ministerstva Michal Žurovec. 

Ještě před kontrolou by se tak orgány měly podívat do této databáze a zjistit, jestli už se daný projekt kontroloval. Pokud ano, tak by se další kontrola konat neměla, nebo by ji musela instituce řádně zdůvodnit. 

Svaz měst a obcí nicméně novinkou nadšený není: „Nás neuspokojí to, pokud vznikne určitý registr, který by měl tyto kontroly evidovat. Pro nás je důležitá faktická skutečnost, aby na jeden projekt nechodily čtyři různé instituce,“ uvedl předseda Svazu František Lukl.

Senát odmítl, aby mohl obce nově kontrolovat i NKÚ

Právě kvůli duplicitním kontrolám odmítl v květnu Senát rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Města a obce už jsou prý teď zahlcena kontrolami z různých úřadů a senátoři se obávali, že by NKÚ kontroloval totéž. Odmítli proto ústavní novelu, která v horní komoře ležela dva roky.  

Vedle Svazu měst a obcí kritizovala předlohu také Asociace krajů ČR – podle jejího předsedy a jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) se kraje nebrání tomu, když NKÚ bude kontrolovat všechny příjemce veřejných peněz, včetně územních samospráv. Mají však podmínku, aby vláda odstranila duplicitní, triplicitní kontroly a praxi, kdy stejné orgány, které kontrolují stejnou věc, docházejí s odstupem času k naprosto odlišným závěrům, zdůraznil Hašek.

Vydáno pod