Češi unesení v Libanonu chtějí po státu odškodné. Chovanec to razantně odmítl

Čtyři z pěti Čechů unesených loni v Libanonu žádají po státu odškodnění dohromady 40 milionů korun. Tvrdí, že tajné služby mohly jejich únosu zabránit. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) to pro ČT24 razantně odmítl s tím, že stát pro jejich záchranu učinil maximum a zaslouží si poděkování, nikoliv žalobu. Muži zmizeli loni v červenci v libanonském údolí Bikaá, do Česka se vrátili počátkem letošního února.

„Ministerstvo financí obdrželo na konci července žádost o náhradu nemajetkové újmy vzniklé čtyřem poškozeným v souvislosti s jejich únosem v Libanonu. Každý z nich si nárokuje náhradu ve výši deset milionů korun. Poškození ve věci požadují zmiňovanou újmu v důsledku nesprávného úředního postupu,“ řekl ČRo mluvčí úřadu Michal Žurovec. Žádost sice přišla na ministerstvo financí, podle Žurovce by o ní ale měli rozhodovat úředníci ministerstva vnitra.

Trpěli jsme závažnými chorobami, jeden z nás bral před únosem šest léků na srdce a kardiovaskulární choroby a tam mu dávali jenom aspirin. Trpěli jsme i psychickými potížemi.
Adam Homsi
překladatel z arabštiny

K žádosti o odškodnění se nepřidal jen vojenský zpravodajec Martin Psík. Zbylí unesení, vedle překladatele Homsiho také advokát Jan Švarc a dvojice novinářů Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň, podle rozhlasu v žádosti napsali, že stát při řešení jejich únosu selhal.

Argumentují, že kdyby české tajné služby lépe spolupracovaly, nemuselo k incidentu vůbec dojít.

Civilní rozvědka podle unesených totiž měla informaci, že se plánuje nějaká forma odvety za zatčení libanonského agenta Alího Fajáda, o jehož vydání Česko požádaly Spojené státy. Švarc byl v Česku Fajádovým advokátem. 

V den návratu pětice Čechů do vlasti byl z české vazby propuštěn Fajád, kterého USA podezřívaly z napojení na teroristickou organizaci. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) krátce poté médiím potvrdil, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo, aby Česká republika nevydala v Česku zadržovaného Fajáda do Spojených států.

Nemajetková újma?

Redaktorka ČRo Markéta Chaloupská pro ČT doplnila, že každý ze čtveřice žádá o 10 milionů za tzv. nemajetkovou újmu. Tvrdí, že stát nedokázal únosu zabránit - civilní rozvědka podle nich měla informace, že cesta do Libanonu by mohla být past, ale neřekla to vojenským zpravodajcům, kteří tam poslali svého člověka. „Tvrdí také, kdyby kauzu Fajád nezačaly české soudy vůbec projednávat, k únosu by podle nich nedošlo. Myslí si, že jednání soudů bylo protiprávní,“ dodala Chaloupská.  

Čtveřice nyní argumentuje svými zdravotními problémy vzniklými ze stresující situace, kdy neměla dostatek léků nebo čelila výhružkám, že bude prodána Islámskému státu. Policie při vyšetřování kauzy podle redaktorky pracuje s více verzemi. Například tou, že si čtveřice jela do Libanonu pro slíbené peníze za právní služby, nebo s tou, že je v Libanonu drželi jako pojistku, že Česko Fajáda nevydá do USA. Vyšetřování však ještě zdaleka neskončilo.

Vojenský zpravodajec Psík jako jediný žádost o odškodnění nepodal. Chaloupská k tomu uvedla, že poté, co byla zničena - prozrazením identity - jeho kariéra operativce, domluvilo mu ministerstvo obrany kariéru ve vojenské diplomacii ve Spojených státech.

Na místě je vděk, vzkázal Chovanec

Stát podle ministra vnitra Chovance vynaložil maximální úsilí, aby se unesení muži mohli vrátit domů, na místě je proto vděk, nikoliv žaloba. Připomněl, že se skupina Čechů vydala na cestu do Libanonu dobrovolně.

Pokud si zachránění rukojmí myslí, že mají nárok na peníze, ať se obrátí na ty, kteří zorganizovali jejich dobrovolnou cestu. Stát vynaložil maximální úsilí na to, aby se mohli vrátit ke svým blízkým. Za to si zaslouží poděkování. Nikoliv žalobu.
Milan Chovanec

Žalobou se nehodlá zabývat ani ministerstvo zahraničních věcí, podle nějž obsahuje „nesmyslné“ a „nepodložené“ informace. „V žádosti se píše, že ministerstvo zahraničních věcí zanedbalo pracovní postupy a že nám měla přijít nějaká informace z našeho zastupitelského úřadu v Bejrútu, kde bylo varování. Nic takového nikdy nedorazilo,“ zdůraznila mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová.

Vydáno pod