Stáž v nemocnicích pro soukromé doktory: Podle lékařské komory budou levnou pracovní sílou

Události ČT: Spor o změnu pravidel pro vzdělávání lékařů (zdroj: ČT24)

Poslanci se snaží prosadit, aby i soukromí doktoři povinně absolvovali v rámci vzdělávání praxi v nemocnicích. Prezident České lékařské komory Milan Kubek ale míní, že jde jenom o to sehnat lacinou pracovní sílu. Podle stavovské komory s ní navíc tento zásadní krok nikdo neprojednal.

Kolem zákona, který má radikálně změnit pravidla pro vzdělávání lékařů, se vedou spory. Lékaři, kteří mají základní studium už dávno za sebou, se teď ozvali proti tomu, aby museli doktoři ze soukromých ambulancí povinně v rámci celoživotního vzdělávání na stáže do nemocnic. Počítá s tím totiž jeden z pozměňovacích návrhů.

„Tomu návrhu čouhá sláma z bot. Ve skutečnosti jde o to sehnat lacinou pracovní sílu, která vytrhne trn z paty ředitelům nemocnic,“ prohlásil prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Ambulantním specialistům se nelíbí, že by kvůli povinným stážím v nemocnicích museli na čas zavřít své vlastní ordinace. „Náklady ambulance běží stále, to znamená, i když v práci nejsem, pořád musí platit nájem, pořád musím platit zdravotní sestru,“ podotknul kardiolog a předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Poslanec David Kasal (ANO), který změny navrhnul, ale záměr hájí tím, že podobná praxe platí v okolních zemích. Navíc podle něj neuškodí, když budou mít soukromí specialisté kontakt s tím, co se děje na lůžkových zařízeních.

Absolventi by se hned nedostali do ciziny

Kromě povinných stáží vyvolal nesouhlas u lékařů ještě jiný návrh. Mladí absolventi, na jejichž praxi přispívá stát, by museli po atestaci zůstat minimálně pět let v českém zdravotnictví. „Pokud někomu umožníte a zaplatíte studium, stát na to přidá peníze, aby vyřešil nedostatek lékařů v konkrétním místě, tak by bylo vhodno, aby to absolvent státu vrátil,“ uvedl Kasal.

Předseda spolku Mladých lékařů Jiří Šedo ale míní, že by se lékaři k setrvání v Česku měli primárně motivovat pozitivně, nikoli formou podobných závazků. Poslední průzkum mezi studenty medicíny ukazuje, že zájem o odchod do zahraničí hned po škole má čtvrtina z nich. Důvodem jsou hlavně vyšší platy, táhnou je tam i zkušenosti.

Vydáno pod