Obžalovaní Nečasovi zůstávají soudkyni Králové

Soudkyně Helena Králová se kauzy Petra a Jany Nečasových nezbavila. Obvodní soud pro Prahu 1, na kterém pracuje, žádal, aby případ trafik pro exposlance ODS soudil některý jiný z pražských obvodních soudů. Nadřízený Městský soud v Praze však žádost zamítl.

Obvodní soud pro Prahu 1 si s Městským soudem v Praze v posledním roce navzájem posílal kauzu údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Soudkyně Helena Králová další případ ze série kolem Jany Nečasové (dříve Nagyové) již soudit nechtěla, ale ani tentokrát se s městským soudem neshodla. Její žádost o odnětí případu zamítl.

Na rozhodnutí nadřízeného soudu upozornil jako první deník Právo. Obvodní soud pro Prahu 1 se chtěl případu poslaneckých trafik zbavit kvůli možné podjatosti – jako jedna ze soudkyň na něm působí Kateřina Tluchořová, manželka původně jednoho z exposlanců, které podle obžaloby chtěli Nečasovi uplácet. Petr Tluchoř v kauze vystupuje jako svědek.

Důvod zamítnutí zatím není zřejmý. Mluvčí městského soudu Markéta Puci pouze sdělila, že se návrhem v pátek zabýval senát městského soudu v neveřejném jednání.

Kauza takzvaných trafik pro trojici bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra odstartovala v roce 2012, kdy zmíněná trojice hrozila, že nepodpoří vládní daňový balíček, se kterým Nečasova vláda spojila hlasování o důvěře. Na podzim se však trojice exposlanců svého mandátu vzdala – podle žalobců za příslib výnosných míst ve státních firmách.

Stíhání exposlanců pak ale o rok později zrušil Nejvyšší soud s odvoláním na poslaneckou indemnitu. V dubnu 2015 se stát Šnajdrovi, Fuksovi i Tluchořovi za stíhání a vazbu veřejně omluvil, každému patří také statisícové odškodné.

V kauze Vojenského zpravodajství obvodní soud všechny obžalované – Janu Nečasovou, bývalé ředitele rozvědky Ondreje Páleníka a Milana Kovandu a zpravodajce Jana Pohůnka – osvobodil. Odvolací soud verdikt zrušil, ale obvodní soud rozhodl ve prospěch obžalovaných i podruhé. Nyní je případ znovu u městského soudu.