Dočasné řešení pro Národní knihovu: Dostavění depozitáře v Hostivaři

Praha - Podle pražského primátora Pavla Béma se spory kolem Kaplického projektu nové budovy Národní knihovny (NK) na Letné natolik zpolitizovaly, že to znamená jeho konec. Řekl to v nedělních Otázkách Václava Moravce. Ředitel knihovny Vlastimil Ježek se ale plánu nevzdává. Akutní nedostatek prostor ale musí řešit už teď - nouzovým řešením je podle něj dostavba hostivařského depozitáře. Prostory v Klementinu přestávají stačit a stavba nové budovy je v nedohlednu.

Pokud dostane NK pro hostivařskou nouzovou variantu souhlas, měla by podle Ježka dostavba tamních depozitářů skončit počátkem roku 2011. Tím by NK získala dalších osm let, během nichž by pak ale měla být dostavěna nová budova. Ježek již dříve uvedl, že hostivařská varianta je drahá, neekologická a nešetrná vůči knižnímu fondu, knihy by se stále převážely do Klementina.

Spory o novou Národní knihovnu se táhnou přes rok. Týkají se pozemku, financování i regulérnosti soutěže, z níž Kaplického návrh vzešel. Premiér Mirek Topolánek (ODS) a ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) uvedli, že na výstavbu nejsou peníze.

Stavba nové budovy Národní knihovny se navíc čím dál zřetelněji stává tématem předvolebního boje. Ježek, který se rozhodl kandidovat za KDU-ČSL do Senátu, se nyní snaží hledat podporu pro stavbu napříč politickým spektrem. „Co dělat, když to zpolitizovali jiní. Stejně o stavbě rozhodnou politici,“ uvedl v minulých dnech. Tím, kdo kauzu zpolitizoval, je podle něj ODS. Pražští zastupitelé za tuto stranu loni na podzim proti stavbě vystoupili, předtím se o Kaplického návrhu negativně vyjádřil i prezident Václav Klaus a kritický je nyní k projektu i Bém. Šéf lidovců Jiří Čunek a předseda ČSSD Jiří Paroubek naopak slíbili spornému návrhu podporu.

Podle Ježka je překážkou zadání projektu to, že NK nemá podepsanou smlouvu o prodeji pozemku. Počátkem května Béma dopisem vyzval, aby Praha pozemky knihovně prodala. Primátor dnes uvedl, že dopis dostal, ale neodpověděl na něj. S vydáním pozemků prý nemůže souhlasit v situaci, kdy není jasné, zda se Kaplického blob bude stavět, a kdy nejsou zajištěny potřebné peníze. „Pokud nemám za co, nemohu stavět,“ řekl Bém. Ježek dodal, že obdobný dopis v pátek zaslal pražským radním, a když ani to nepomůže, tak ho pošle i všem a zastupitelům.