ODS chce po Hegerovi jasná pravidla pro nadstandardy

Praha - Předseda ODS Petr Nečas se ohradil proti některým tvrzením, že zavedení nadstandardů ve zdravotnictví zhorší kvalitu základní léčby hrazené pojišťovnou. Jde podle něj pouze o lživé strašení, které používá opozice. Určování nadstandardů podle něj zároveň musí probíhat transparentní cestou, která vyloučí tlaky různých zájmových skupin. Nečas to uvedl na stranické tiskové konferenci zaměřené na zvýšení transparentnosti při určování nadstandardů. ODS zároveň požádala ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) o jasná pravidla při určování nadstandardů. ČSSD návrhy ODS zásadně odmítá. První Hegerův náměstek a místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek zase označil vystoupení občanských demokratů za možnou účelovou propagandu proti ministrovi.

Nečas se staví k nadstandardům kladně. „Za nadstandard ale může být podle zákona považována jen ta péče, která má stejný léčebný účinek jako pojišťovnou hrazená varianta,“ upozornil. K tomu je podle předsedy ODS potřeba i stroprocentní jistota, že ministerstvo zdravotnictví bude v budoucnu stanovovat nadstandardy transparentní cestou a vyloučí tlaky různých zájmových skupin. „Všichni víme, co způsobil tlak farmaceutických firem,“ podotkl Nečas. Poukázal i na současnou situaci v krajském zdravotnictví, které mnohdy ovládají vlivní dodavatelé zdravotnické techniky: „Jak ukazuje současná politická situace, je to agresivní skupina, která dokáže brutálně prosazovat své zájmy.“   

Pravidla pro systém určování nadstandardů zatím neexistují

O výběru placené péče by proto podle ODS neměli rozhodovat pouze ministerští úředníci za dveřmi kanceláří. „Ministerstvo by mělo určit závazný postup pro stanovení nadstandardů,“ uvedl expert ODS na zdravotnictví Boris Šťastný s tím, že by mělo být jasné, kdo v komisi stanovující standardy zasedne. Členové by se měli řídit etickým kodexem a návrhy by měli mít možnost stanovovat i zástupci politické sféry. Záznamy z jednání komise a hlasování jejích jednotlivých členů by pak měly být veřejně dostupné na internetu, a to přinejmenším formou stenozáznamu nebo i videozáznamu. „Hovoříme o desetimiliardových částkách ze systému,“ zdůvodnil Šťastný, proč by mělo být jednání pod nejpřísnější veřejnou kontrolou.    

Pracovní skupina pro posouzení návrhů na ekonomicky náročnější variantu zdravotních služeb se poprvé sešla v úterý. „Fungování pracovní skupiny jsme institucionálně zajistili tak, aby budila důvěru jak odborníků, tak i široké veřejnosti a zároveň reprezentovala všechny skupiny, které budou rozhodováním komise nejvíce ovlivněny,“ uvedl ministr zdravotnictví. Další rozvoj nadstandardů je podle něj politicky velkým tématem. „Proto poté, co nalezneme shodu se zástupci lékařů, zdravotních pojišťoven, pacientů i ostatních relevantních skupin, počítáme s tím, že nadstandardy prodiskutujeme ve zdravotním výboru, případně v koalici,“ dodal.

18 nadstandardů

  • Očkování: proti tetanu, sezonní chřipce, pneumokokovi, tuberkulóze, rakovině děložního čípku, vzteklině
  • Sádry: fixační sádrová dlaha (ruka, předloktí), cirkulární sádrový obvaz (prsty, ruka, předloktí), fixační sádrová dlaha (celé horní končetiny), cirkulární sádrový obvaz (celá horní končetina), fixační sádrová dlaha (noha, bérec), cirkulární sádrový obvaz (noha, bérec), fixační sádrová dlaha celé dolní končetiny, cirkulární sádrový obvaz na dolní končetině, fixace zlomeniny klíčku delbetovými kruhy
  • Oční čočky: implantace nitrooční čočky (tvrdá, měkká)

Zápis z jednání pracovní skupiny bude v rámci transparentnosti celého procesu vždy zveřejněn na webových stránkách ministerstva. Příští jednání pracovní skupiny je plánováno na 4. září. Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň zároveň v reakci na brífink ODS řekl, že pro ministerstvo není problém dosavadní status komise změnit.

Ministerstvo je zatím v určování nadstandardů opatrné, nyní jich existuje 18. Od ledna příštího roku chce Heger přidat několik desítek dalších. Ekonomicky náročnější varianty resort upravuje v prováděcí vyhlášce. Cenu jednotlivých nadstandardů pak reguluje prostřednictvím cenového věstníku.

ČSSD navrhovaný způsob tvorby nadstandardů zásadně odmítá

Sociální demokraté ale navrhovaný způsob tvorby nadstandardů zásadně odmítají. „Přijde mi velmi zvláštní, že se nemluví o standardech, ale začne se mluvit o nadstandardech s tím, že se objevuje především finanční rámec. Bez přijaté prováděcí vyhlášky a stanovení procesů se o tom podle mého soudu vůbec diskutovat nemá,“ řekl ve Studiu ČT24 místopředseda správní rady VZP Jiří Běhounek (ČSSD). Stále podle něj navíc existuje veliké nebezpečí, že se základní standard stlačí na minimum. Současnému požadavku ODS na určování nadstandardů navíc Běhounek nerozumí: „Je zvláštní, že při renovaci zákona o zdravotním pojištění se o to ODS nezajímala, ptám se, co ji nyní k tomu vede.“

Marek Ženíšek (TOP 09): „Mrzí mě, že na dnešní tiskové konferenci ODS zazněly informace, které svědčí buď o neinformovanosti mluvčích, nebo o účelové propagandě proti ministru zdravotnictví.“

První Hegerův náměstek a místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek označil vystoupení ODS za možnou účelovou propagandu proti ministrovi. Zdůraznil, že ministerstvo je otevřeno jakémukoli jednání. Nerozumí proto tomu, proč ODS brífink uspořádala: „Jejímu účelu moc dobře nerozumíme. Buď ODS nemá dostatek informací, což by nás mrzelo o to víc, když je na ministerstvu náměstek nominovaný za ODS, nebo se jedná o účelové nasazování proti ministru Hegerovi.“ V případě potřeby mohli podle něj zástupci ODS vždy zvednout telefon a na ministerstvo zavolat: „Je to stejné, jako kdyby dnes TOP 09 udělala tiskovku o tom, že ministr Bendl (ODS) kupuje špatně krmení pro králíky.“ Doplnil, že ale chápe snahu Borise Šťastného zviditelnit se ve chvíli, kdy přišel o vliv v pražské politice.

Vydáno pod