Koudelka nastoupil do čela BIS. Lang po 13 letech končí

Důstojník Michal Koudelka se v pondělí ujal vedení Bezpečnostní informační služby. Dosavadní šéf kontrašpionáže nahradil současného ředitele Jiřího Langa, který na začátku června po 13 letech ve funkci požádal o odvolání.

Koudelku na post navrhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). BIS by podle jeho představ měl vést hlavně profesionál z oboru. „Kvalitní fungování zpravodajských služeb je v době sílících bezpečnostních hrozeb, kterým Evropa čelí, mimořádně důležité. Jsem proto rád, že BIS povede dál zkušený odborník, od kterého očekávám zajištění kontinuity i důraz na kvalitní práci zpravodajců,“ uvedl premiér po uvedení Koudelky do funkce. 

Koudelka se narodil v roce 1965, vystudoval ČVUT. Je dlouholetým pracovníkem kontrarozvědky: v tajných službách pracuje od roku 1992 a deset let vedl odbor kontrašpionáže. „Myslím si, že mám představu o tom, jak služba pracuje,“ řekl v červenci, když se představoval poslancům. Sněmovní bezpečnostní výbor ho na šéfa BIS jednomyslně doporučil.

Koudelka označil za svou prioritu zajištění bezpečnosti obyvatel ČR proti všem hrozbám. Chce, aby BIS byla pod jeho vedením apolitická, profesionální, striktně jednala podle zákona a byla okamžitě schopna reagovat na hrozby, které před Českou republikou mohou stát.   

Události: Do čela BIS nastoupil Michal Koudelka (zdroj: ČT24)

Nový šéf BIS měl v minulosti na starost například monitorování činnosti ruských tajných služeb na území Česka. „Dosáhl výborných výsledků,“ chválil svého nástupce Jiří Lang. Koudelka to podle něj ale bude mít v čele rozvědky těžší: „Dobré časy už máme bezpečnostně za sebou. Teď nás čekají pouze nepříjemnosti a jejich dopady.“   

S kontinuitou mezi odcházejícím a nastupujícím šéfem kontrarozvědky jsou spokojení politici napříč stranickým spektrem. „Generálu Langovi patří velký vděk. Je dobře, že přichází někdo zevnitř. Mělo by to zajišťovat personální kontinuitu,“ řekl poslanec a předseda stálé komise pro kontrolu činnosti BIS Marek Benda (ODS).

Bezpečnostní informační služba působí na území České republiky a jejím úkolem je získávat informace o terorismu, extremismu, nelegálním obchodu se zbraněmi, ale také o činnosti cizích zpravodajských služeb v Česku. Nemá represivní pravomoc, jejím posláním je rizika vyhledávat, předvídat a informovat o nich politiky a bezpečnostní složky.

obrázek
Zdroj: ČT24
BIS
Zdroj: ČT24

V minulosti se ale BIS nevyhnula různým aférám. Například na jaře 2012 kvůli možnému úniku odposlechů pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Odposlechy podle Mladé fronty Dnes pořídila v roce 2007, o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL, kterou tehdy vlastnil bývalý šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta. Lang z úniku obvinil bývalého důstojníka BIS Jana Petržílka, jeho vina se ale dosud neprokázala.

Vydáno pod