Rodiny postižených by mohly v přidělených bytech zůstávat déle, navrhuje výbor

Ústavně právní výbor navrhuje mírnější pravidla v bytech pro postižené (zdroj: ČT24)

V bytech pro lidi s postižením by mohla platit mírnější pravidla. Pokud handicapovaný zemře, musí teď jeho rodina z bytu do čtvrt roku odejít. Nově by měla být lhůta na vystěhování o tři měsíce delší. Lidé nad 70 let nebo další handicapovaní, kteří v bytě žili nejméně rok, by tam mohli zůstat. Změnu sněmovně doporučil ústavně právní výbor. Proti je ale Svaz měst a obcí.

Pokud handicapovaný žijící v přiděleném bytě zemře, musí se do třech měsíců místo opět uvolnit pro dalšího postiženého. Byt tak musí opustit například i rodiny postižených. Ústavně právní výbor navrhuje lhůtu prodloužit. 

„Mnohdy kromě řešení ztráty blízké osoby, zařizování pohřbu a dědictví ještě sami musí hledat ubytování, takže chceme tuto minimální lhůtu prodloužit na šest měsíců,“ řekl předseda sněmovního ústavně právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Svaz měst a obcí protestuje

Senioři a další postižení, kteří v bytě žili minimálně rok, by se podle návrhu nemuseli stěhovat vůbec. Ministerstvo spravedlnosti s potřebnou změnou občanského zákoníku v principu souhlasí. Nebrání se ani pravicová opozice.

Na zmíněnou část zákona upozornili sami handicapovaní. Proti je ale Svaz měst a obcí. „Další prodloužení lhůty by znamenalo, že ti handicapovaní, kteří byt potřebují, se do něj nedostanou, a to by bylo proti celému smyslu zákona,“ uvedl ředitel Svazu měst a obcí Dan Jiránek. Bytů zvláštního určení je v Česku několik tisíc. Většinou patří městům a obcím. Ty taky rozhodují o tom, kdo je dostane.