Muslim žijící v Česku: Lidé tu zatím nerozlišují islám od terorismu, chybí zkušenost

Muslim žijící v Česku: Musíme s lidmi častěji komunikovat přímo (zdroj: ČT24)

Češi ještě nedokážou rozlišit islám od terorismu, protože za sebou nemají léta soužití s početnou muslimskou komunitou jako západ Evropy. V rozhovoru pro ČT24 to uvedl ředitel školy Alfirdaus Ekhnaifith Bader. Podle něj je třeba víc akcí, jako byla ta středeční na Vinohradech, kde muslimové přímo komunikovali s lidmi a společně odsoudili vlnu teroristických útoků, k nimž se přihlásili islámští radikálové.

Před kostelem na pražském Náměstí Jiřího z Poděbrad se ve středu večer sešlo osmdesát muslimů, kteří uctili oběti terorismu. Islám podle nich zdůrazňuje posvátnost lidského života. Odsoudili tak nedávné teroristické útoky v Evropě.

„Setkání bylo skvělé, dalo nám to pocit, že bychom měli v takových akcích pokračovat dál,“ podotkl Ekhnaifith s tím, že by bylo dobře, kdyby muslimové mohli s lidmi častěji komunikovat přímo. „Píšeme na naše stránky, na Facebook, ale ne všichni lidi čtou,“ poznamenal ředitel školy, do níž mohou chodit i Češi nebo cizinci.

Události k setkání muslimů v kostele v Praze (zdroj: ČT24)

Už po útoku na redakci francouzského satirického listu Charlie Hebdo dorazila řada muslimů na Václavské náměstí, aby vyjádřila svůj odpor, Ekhnaifith ale připomněl, že nyní jsou útoky velice časté. „Nevíme, co bude za měsíc,“ říká.

Dosud nezpozoroval, že by česká společnost muslimskou komunitu nějak nepřijímala. „Češi už vidí rozdíl mezi muslimem a teroristou, ale ještě nevidí rozdíl mezi islámem a terorismem,“ konstatoval Ekhnaifith s tím, že věří, že i to se časem změní.

Češi jednoduše dosud nemají s islámem zkušenosti. V tuzemsku ani nejsou mešity – pouze modlitebny. Navíc zde působí jen jeden imám, zdůraznil Eknaifith. V západní Evropě řada radikálních imámů napomáhala nárůstu počtu extremistů.

obrázek
Zdroj: ČT24



„Na Západě je to jiné, tam muslimové jsou, muslimská centra jsou všude,“ podotkl Eknaifith, který pochází z Kuvajtu a do Česka přijel studovat. Nyní tu má rodinu. Na jeho škole se učí i čeština pro cizince, spolupracuje proto s organizacemi, jež se snaží integrovat přistěhovalce.

Při posledním sčítání lidu z roku 2011 se k islámu přihlásily tři tisíce lidí v Česku. Podle odhadů sociologů je jich ale ve skutečnosti kolem 22 tisíc. Jsou přitom dobře integrovaní, řekl listu MF DNES sociolog Karel Černý.