Rodiče díky mobilu zjistí, kde je jejich dítě

Praha - Unikátní novinka na mobilním trhu umožní rodičům prostřednictvím telefonu sledovat, kde se pohybuje jejich potomek. Jen za první půlrok hledala policie 133 ztracených dětí, v budoucnosti by díky nové aplikaci pátrání mohlo být jednodušší. Novou službu oficiálně představí policie veřejnosti zítra. Ministerstvo vnitra letos uzavřelo memorandum s první soukromou firmou nabízející monitorování dětí přes mobilní telefon.

Své děti mohou sledovat zatím jen klienti jednoho českého operátora. Díky systému archivace dat zjistí nejen aktuální polohu zapnutého telefonu, ale i historii pohybu. Když je telefon vypnutý nebo nedostupný, dozvědí se rodiče poslední známou polohu dítěte předtím, než telefon přestal fungovat.

Zájem o sledovací zařízení vždy vyvolá nový případ nějakého pohřešovaného dítěte. Počet takto sledovaných dětí nelze přesně zjistit, firmy odmítají uvést, kolika zákazníkům své výrobky prodaly. Odborníci ale odhadují, že celkově se počet monitorovaných dětí pohybuje maximálně v řádech stovek.

Proti masovému rozšíření podobných služeb vystupuje řada organizací na ochranu lidských práv, třeba i mezinárodní organizace Missing Children Europe. „Já se domnívám, že to stálé sledování dětí je porušování soukromí dětí,“ uvedla i ředitelka významné české nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

Reportáž Veroniky Kvakové (zdroj: ČT24)