Kvůli registrům začaly padat hlavy, rezignaci připouští i Dobeš

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) očekává, že systém registru vozidel bude do pátku fungovat bez výpadků. Pokud bude i nadále kolabovat, očekává okamžitou rezignaci ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM). České televizi Dobeš potvrdil, že pokud registr do pátku nepoběží bez problémů, sám rezignuje. Vyvození odpovědnosti požaduje i Dobešova stranická šéfka Karolína Peake. Ministr už kvůli registru odvolal šéfa úseku silniční dopravy Karla Pešku, náměstci přijdou o osobní ohodnocení.

Současná situace je podle předsedy vlády neakceptovatelná. Karolína Peake Nečasovi sdělila, že je připravena postavit se situaci na ministerstvu dopravy čelem a navrhnout stranickým orgánům i vyvození politické odpovědnosti. „Nechci, aby naše strana provozovala podobné strkání hlavy do písku, jako jsme byli za poslední léta v naší zemi u politických stran zvyklí. Politickou odpovědnost musí být schopen vyvodit i ten ministr nebo šéf, který třeba osobně za pochybení nemůže, nebo může jen částečně. Odpovědnost přichází s vedoucí pozicí,“ uvedla Peake. Odpoledne chtěla od Dobeše slyšet, jaké kroky chystá k tomu, aby „ukončil agonii s registry vozidel“.

Ministr začal kvůli registru trestat

Ministr dopravy kvůli problémům s registrem odvolal šéfa úseku silniční dopravy Karla Pešku. Několika náměstkům sebral osobní ohodnocení. Kvůli problémům s registrem přijdou náměstci o 30 000 korun měsíčně a ředitelé jednotlivých úseků o poloviční částku. Osobní ohodnocení Dobeš sebral státnímu tajemníkovi ministerstva Miroslavu Drobnému, náměstkovi ministra Ivu Tomanovi, řediteli odboru provozu silničních vozidel Petru Musilovi a řediteli vnitřní správy ministerstva Jakubovi Ferusovi.

Dobeš dnes zároveň zopakoval, že není pravda, že by samotný systém nebyl funkční. Software podle ministerstva dopravy funkční je. Problém s náročností výkonu agendy a pomalé fungování prý nesouvisí se samotným systémem. Není prý možné, aby internetový systém na jednom místě v republice fungoval a na jiném ne. Pokud se někde vyskytují lokální komplikace, jde prý o chybu jednotlivého pracoviště. V minulosti šlo například o chybné nastavení tiskáren, dodal ministr.

Registr vozidel
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

Dodavateli registru hrozí pokuta

Víc než dvoutýdenní problémy registru vozidel by měly mít následky i pro dodavatelskou firmu ATS - Telcom. Hrozí jí pokuta. Ministerstvo dopravy tvrdí, že podle smlouvy může požadovat za každý den, kdy systém nefungoval, až dva miliony korun. S jejich vymáháním ale bude mít podle advokáta, kterého ČT oslovila, velké problémy. „Smluvní pokutu ve výši dva miliony korun za den jsem při prohlédnutí smlouvy nenašel. Smluvní pokuty si dokážu představit v řádech desítek tisíc korun za den, s kterými smlouva takto počítá,“ říká advokát Stanislav Servus. Nový registr vozidel stál téměř čtyřicet milionů korun. Peníze ale zatím ministerstvo dodavateli nezaplatilo.

ČSSD chce konec Drábka i Dobeše

Opoziční ČSSD žádá kvůli problémům s registrem vozidel a systémem vyplácení sociálních dávek hlavu ministra dopravy Dobeše a ministra sociálních věcí Drábka. „Je důležité, aby problémy okamžitě skončily a vláda garantovala, že nebude problém v okamžiku, kdy si chcete zapsat jakékoliv změny, které se týkají motorových vozidel. Musí být vyvozena personální odpovědnost jak vůči ministrovi Dobešovi, tak ministru Drábkovi,“ řekl Sobotka. Vládě vyčetl, že oba nákladné systémy ve státní správě pořídila bez výběrového řízení. Dobeš podle něj také podobně jako dříve Drábek nezajistil dostatečně dlouhý zkušební provoz nového registru.

„Pan premiér mi jasně řekl, že si nepřeje, abych jej (Dobeše) vyzývala k rezignaci, a že chce, aby se mu ten čas ještě tento týden dal,“ řekla v Událostech komentářích Karolina Peake.

Štěch radí nespokojeným: Podejte trestní oznámení

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) vyzval občany, kteří byli nefunkčním registrem poškozeni, aby „zvážili podání trestního oznámení“ na ministry dopravy a vnitra Pavla Dobeše a Jana Kubiceho „pro podezření ze spáchání trestného činu, respektive přečinu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti“. Pokud se občané nebudou bránit a konkrétní stížnosti nebudou podány, podle Štěcha hrozí, že celá kauza bude opět zahrána do ztracena, okolnosti zavádění nefunkčních systémů nebudou prošetřeny a viníci nebudou potrestáni.

V novém registru vozidel je kolem milionu chyb, jejich odstraňování bude trvat několik let. Podle náměstka ministra dopravy Miroslava Drobného nepůjdou chyby odstranit jinak než tím, že lidé přijdou na registrační pracoviště, kde úředníci chyby v databázi zjistí a opraví. Kvůli chybám se vzájemně obviňují ministerstvo vnitra, které registr dřív provozovalo, a ministerstvo dopravy.

Software pro nový registr stál 37 milionů korun. ATS-Telcom Praha zakázku získala od ministerstva dopravy bez výběrového řízení. Dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru.

Vydáno pod