Chybná data v registru vozidel, odstraňovat se budou léta

Praha - V novém registru vozidel je kolem jednoho milionu chybných dat. Řekl to náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný. Podle něj je nejde odstranit jinak než tím, že lidé přijdou na registrační pracoviště, kde úředníci chyby v databázi zjistí a opraví. To může trvat i roky. Automobily mají v databázi například špatně uvedené majitele a nesedí jejich technické parametry, jako je objem motoru či barva karoserie. Ráno se registr potýkal s ještě většími problémy než včera a na některých úřadech musela rozzlobené klienty uklidňovat policie. Krátce po desáté hodině začal fungovat, nicméně některé komplikace i nadále přetrvávají. Včera si odpovědnost za nefunkčnost systému přehazovali zástupci resortu dopravy s policií. Po dnešním společném jednání veřejnosti ale neřekli nic. Pavel Dobeš chce vystoupit s vyjádřením dnes večer.

Kvůli chybám se vzájemně obviňují ministerstvo vnitra, které registr dřív provozovalo, a ministerstvo dopravy. Podle náměstka ministra vnitra Radka Šmerdy za chybná data může ministerstvo dopravy. Chybné údaje o vozidlech se prý do databáze dostaly přenosem dat z původního registru. Ministerstvo dopravy naproti tomu tvrdí, že řada věcí byla prokazatelně způsobena v minulosti, kdy úředníci některá data do databáze neuváděli.

Netrpěliví lidé křičeli na úředníky

Také dnes ráno navzdory slibům ministerstva ještě nový registr nefungoval. Technikům se během dopoledne podařilo obnovit spojení s evropskou evidencí identifikačních čísel. Je dokonce možné přihlašovat i automobily dovezené ze zahraničí, což v pondělí nešlo. „Zatím to funguje, ale nevíme, jak dlouho se to udrží,“ uvedl vedoucí dopravně správních agend pražského magistrátu Josef Mihalík. Úředníci se ale obávají, že do konce dnešní pracovní doby se další komplikace znovu vyskytnou.

Ladislav Prudil z brněnského magistrátu potvrdil, že v Brně docházelo ke konfliktním a vypjatým situacím. Kvůli sporům při registraci aut zde museli zasahovat strážníci. Rozhněvaní lidé křičeli na úředníky a nadávali jim. V Ostravě se za hodinu provozu podařilo odbavit pouze jediného člověka. Také zde byli lidé značně nervózní. Stejná situace panovala i na pražském magistrátu, kde systém kompletně zkolaboval. „V pondělí jsme mohli alespoň něco udělat, dnes nemůžeme nic,“ podotkl Mihalík.

Náměstek ministra dopravy Ivo Toman:

„Od 9:40 mohou všechny přepážky opět komunikovat se serverem, který zajišťuje přístup k schengenskému informačnímu systému a k pátracímu systému vozidel ministerstva vnitra (…) Chyba je na serveru policejního prezídia, který byl přetížen. A to je hlavní důvod, proč včera zkolaboval.“

Problémy trvají již třetí týden a lidé už ztrácí trpělivost. „Je to ještě horší než minulý týden. Vozidla se vůbec nedají přihlašovat a už dochází trpělivost i lidem. V uplynulých 14 dnech to ještě nějak chápali, ale už se jim to zdá dlouhá doba,“ uvedla například vedoucí karvinského dopravně správního oddělení Jana Michaličková. I zde se nicméně situace již zlepšila.

Peake chce vysvětlení situace, sejde se s Dobešem

Kvůli problémům registru se v pondělí na ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM) obrátili premiér Petr Nečas (ODS) a místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM). Potíže jsou podle nich již natolik závažné, že žádají vyvození personální odpovědnosti. „Dlouhotrvající potíže s centrálním registrem vozidel jsou již natolik závažné, že je třeba jednoznačně vyvodit personální odpovědnost. Ministra dopravy Pavla Dobeše jsem požádala o jednoznačné vysvětlení celého problému a urychlené vyřízení všech stížností občanů. Ministr Dobeš musí neprodleně vyřešit situaci, která komplikuje život řadě řidičů,“ řekla v pondělí vicepremiérka Karolína Peake.

Dva týdny od spuštění registru se včera vyskytl další problém

Systém nefungoval i včera. Během pondělí přestalo fungovat propojení s databází hledaných aut a s evropským registrem identifikačních čísel. Úředníci proto nemohli ověřit, jestli auto, které mají právě zaregistrovat, není kradené.

Do případu už se vložil i premiér Nečas. Ministra dopravy Dobeše vyzval, ať zjistí, kdo za problémy může, a viníky potrestá. „Udělá si perfektní rozbor celé této záležitosti včetně minulosti, kdo co v minulosti rozhodl, co kdo mohl ovlivnit, a z toho vyvodí důsledky,“ dodal náměstek ministra dopravy Ivo Toman.

Nový registr ministerstvo dopravy spustilo 9. července. Po zhruba hodině provozu systém selhal a od té doby se potýká s neustálými problémy. Podle některých odborníků měl dodavatel systém líp otestovat ještě před ostrým spuštěním. „Takovýto systém se musí testovat v nějaké přechodné fázi. Tady zřejmě šlo o nějaké kompetenční spory mezi ministerstvem vnitra a ministerstvem dopravy, což potom vede k takovýmto důsledkům,“ podotkl analytik IT Petr Koubský. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, firma ATS-Telcom Praha získala zakázku od ministerstva dopravy bez výběrového řízení. Resort zatím peníze nezaplatil a čeká na výsledky auditu.