Daňový podvod za půl miliardy přijde muže na devět let

Praha - Pražský městský soud poslal sedmatřicetiletého Tomáše Mrkvicu na devět let do vězení. Při obchodech s emisními povolenkami připravil stát o 580 milionů korun. Jeho přítelkyně, na kterou peníze převáděl, odešla od soudu s podmínkou a příkazem k zabavení domu. Oba si nechali lhůtu na odvolání. Mrkvica podle obžaloby převáděl povolenky do své firmy na Slovensko a obratem je sám sobě prodával zpátky do Česka. Nakonec je už navýšené o DPH, které státu nepřiznal, prodával jiným společnostem.

Mrkvicův obhájce Libor Petříček svého klienta hájil tím, že minimálně zpočátku nevěděl, že se dopouští trestné činnosti. „Ještě zvážíme, jestli nepodáme odvolání proti výši trestu, proti výroku o vině se pravděpodobně odvolávat nebudeme,“ řekl ČT.

Tomáš Mrkvica, původně pokladní v supermarketu, měl podle obžaloby z domu v Obříství u Prahy přes počítačové mini středisko obchodovat s emisními povolenkami. Podle obžaloby využil toho, že se při obchodech mezi státy Evropské unie neplatí DPH. Povolenky převedl své firmě na Slovensko a pak je podle policie naoko prodával sám sobě do Česka. Dál už je ale navýšené o DPH, které státu nepřiznal, prodával jiným firmám. Hrozilo mu až 10 let vězení.

Většinu peněz z nelegálních obchodů se policii nepodařilo najít, detektivové předpokládají, že skončily na zahraničních kontech. Za jejich část si Mrkvica pořídil dům u Prahy, který převedl na svou přítelkyni Lenku Křivánkovou.