Armádní letectvo má nového velitele. Vede ho brigádní generál Šebesta

Česká armáda má nového velitele vzdušných sil. Stal se jím brigádní generál Jaromír Šebesta. Dosavadní druhý muž českého vojenského letectví vystřídal ve funkci Libora Štefánika. Postu se Šebesta ujal už na konci července, v úterý v pražských Kbelích mu Štefánik funkci slavnostně předal.

Dvaapadesátiletý Štefánik vedl armádní letectvo tři roky, nyní míří jako vojenský přidělenec do Švédska. Třiapadesátiletý brigádní generál Šebesta působil jako zástupce velitele od června 2013. Předtím velel základně vrtulníkového letectva a v minulosti sám létal s vrtulníkem.

Vzdušné síly české armády mají své jednotky v Čáslavi, u Náměště nad Oslavou, v pražských Kbelích, Strakonicích, Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi a Pardubicích. Ve své výzbroji mají mimo jiné nadzvukové letouny Gripen, vrtulníky, protiletadlové raketové systémy i letouny určené k přepravě lidí a nákladů, jako jsou Airbus a Casa.

Letectvo zajišťuje i záchrannou službu

Celkově v řadách letectva působí zhruba 5400 vojáků. Podle Šebesty ale vzdušným silám asi tisícovka vojáků chybí. „Především jsou to pozice u protiletadlového raketového vojska,“ řekl České televizi. Tento pluk ve Strakonicích je personálně naplněný asi z poloviny. Šebesta dodal, že není problém nabrat lidi na základní profese, ale vychovat specialisty.

Šebesta: Letectvu chybí asi tisíc vojáků (zdroj: ČT24)

Šebesta chce ve funkci také pokračovat v nákupu techniky, a to především víceúčelových vrtulníků a radiolokační techniky. „Zastarává nám. Budeme jen rádi, když se urychlí proces pořízení nové, jak letištní, tak letecké a pozemní techniky. To jsou hlavní priority, které jsou přede mne postaveny,“ doplnil. 

Letectvo je pravidelně nasazováno v zahraničních misích. Plní i řadu mírových úkolů, kdy zajišťuje leteckou záchrannou službu ze stanoviště v Plzni, přepravu ústavních a vládních činitelů, létá pro Institut klinické a experimentální medicíny nebo pomáhá při přírodních pohromách.