Za únosem Michaly z Trmic je zřejmě touha po dítěti

Ústí nad Labem – Malou Michalu z Trmic unesli pachatelé patrně proto, že jedna ze zadržených žen toužila po dítěti. Uvedl to krajský policejní ředitel Tomáš Landsfeld s tím, že spolehlivě motiv určit nelze, protože pachatelé se ve svých výpovědích rozcházejí. Podezřelá žena se hájila několika verzemi, třeba tím, že unesenou holčičku sama porodila, nebo že dítě mělo být vyměněno za dům. Policisté prý v tuto chvíli nemají žádné informace, které by potvrdily, že kdokoli z rodiny by měl podíl na únosu dítěte.

„Jsem přesvědčen o tom, že prioritní motiv je, jak ho známe z historie…, že ženy, které nemohly mít děti, se poté uchýlily k tomu, že nějaké dítě unesly,“ uvedl Lansfeld s tím, že ovšem až do pravomocného soudního rozhodnutí policisté stále nevylučují žádnou ze tří verzí: náhodný únos, organizovaný únos, únos v rámci komunity. „Co se týče varianty únosu v rámci komunity, tam se nám poznatky nepotvrdily. Měli jsme tím na mysli okruh blízký rodině,“ uvedl vedoucí vyšetřovatelů Václav Kabátník. Čeští policisté budou na objasnění případu úzce spolupracovat s německými kolegy.

Jako druhou verzi obhajoby zadržení uvedli, že dítě mělo být vyměněno za dům. S touto spekulací přišel i německý bulvární deník Bild, ale další důkazy to vylučují. První verzí obhajoby bylo podle policistů tvrzení zadržených, že jedna z nich dítě porodila. I tuto verzi ale lékaři vyloučili. „Lékařským vyšetřením zjistili, že není možné, aby v poslední době rodila, vzhledem k tomu, že dítěti jsou tři týdny,“ řekl Kabátník.

Vedoucí vyšetřovatelů Václav Kabátník: „Je to standardním postupem podle paragrafu 448 našeho trestního řádu. Běžné je, že státy své občany do cizích zemí nevydávají, tudíž pokud se tento občan zdržuje na jeho území, tak zpravidla dochází k předání trestní věci do této cizí země.“

Žena před svou rodinou dokonce předstírala těhotenství. Podle Kabátníka by v Česku pachatelům za zločin zavlečení, jak český právní řád nazývá únos do cizí země, hrozilo dva až osm let vězení. V Německu, kde budou osmačtyřicetiletá žena a padesátiletý muž souzeni, mohou dostat nejvýše pětiletý trest. Česká policie bude případ vyšetřovat i nadále, především bude prošetřovat požadavky německých kolegů.

Policii k pravděpodobným pachatelům únosu dovedly otisky na kradených SPZ. „Značky byly ten den dopoledne ukradené z vozidla Deawoo Matiz pod Větruší. Na auto z půjčovny ho nalepili pomocí oboustranné samolepící pásky,“ řekl vedoucí územního odboru Ústí nad Labem Vladimír Danyluk. Právě z izolepy pak čeští policisté zajistili otisky prstů. Značky našli u exitu 72, po pravé straně vozovky před vjezdem do tunelů. Pachatelé kradené SPZ po použití dvakrát přehnuli a na daném místě odhodili.

Pachatelé unesli dívku přímo z kočárku, v němž ji matka vezla, a odjeli s ní do Německa. Rodina okamžitě nabídla výkupné a po holčičce začala sama pátrat. Po cestě únosce zachytilo několik policejních kamer, na některých mělo auto českou kradenou značku, na jiných už původní německou. Právě díky tomu přišli němečtí policisté později na stopu autopůjčovně, které auto patřilo. Polský internetový portál Nowiny24 uvedl, že auto s únosci je možná v Polsku a míří k polsko-běloruské hranici. Policie proto rozšířila pátrání na celý schengenský prostor.

Po pěti dnech pátrání nalezla německá policie Michalu v porýnském městečku Neuwied nedaleko Koblence. V této souvislosti byly zadrženy tři Němky a jeden Němec, dva lidé skončili ve vazbě. Padesátiletý muž a jeho o tři roky mladší družka se nakonec k činu přiznali.

Německá strana ovšem nechtěla dítě vydat dříve, než zkouška DNA jednoznačně nepotvrdí jeho totožnost a to, že je opravdu příbuzné s matkou. Po vyřešení úředních záležitostí se Michala i s matkou vrátila 14. července do Česka.

  • Vítání unesené Michalky v Trmicích zdroj: ČT24
  • Unesená holčička zdroj: ČT24