Lobkowicz stále bojuje proti prodeji sídla ambasády Německu

Praha - Jiří Lobkowicz z mělnické větve Lobkowiczů stále bojuje proti záměru vlády prodat Lobkovický palác na pražské Malé Straně Německu. S ohledem na historii budovy je podle něj nepřijatelné, aby vláda „ze zjevných ekonomických pohnutek“ vydávala cizímu státu do vlastnictví jednu z nejzářivějších architektonických památek vrcholného baroka. O prodeji budovy jedná česká vláda už několik měsíců s německou stranou. Němci si objekt pronajímají pro velvyslanectví. Chtějí ho ale vlastnit, protože se tam děly události související se znovusjednocením Německa a pádem komunismu.

„Kulturní statky našeho národa, tvořící jeho dědictví, je nutno šetřit a střežit před (roz)prodáváním či směňováním do ciziny. A to i v případě, je-li takový statek považován za místo paměti významné pro současnou identitu nějakého cizozemského společenství, národnostního nebo státního celku,“ uvedl dnes v prohlášení Lobkowicz.

V třísetleté historii paláce podle něj představuje doba trvání pronájmu velvyslanectví Německu pouhý zlomek. Do roku 1927 jej vlastnily čtyři české aristokratické rodiny, a to jako svobodný majetek zapsaný v deskách zemských. Dodal, že takzvané deskové statky se cizincům v minulosti neprodávaly, pokud nebyli přijati do země.

Mělnické větvi patřil palác do roku 1927, kdy ho získal československý stát. Podle Lobkowicze ho Jiří Kristián Lobkowicz prodal i se ztrátou, aby se nedostal do vlastnictví nepovolaných soukromníků či cizích států. Jeho postoj odráží vztah jeho rodiny k zemi, která zůstala vlastí i během čtyřicetiletého exilu, míní. Budova z 18. století je vrcholným dílem italských architektů Giovanniho Battisty Alliprandiho a Bartolomea Scottiho. Rodina Lobkowiczů ji považovala za své hlavní sídlo.

Tisíce Němců utekly přes pražskou ambasádu na Západ

Pro Němce má ale Lobkovický palác symbolický význam. Pražské velvyslanectví Spolkové republiky Německo se v létě 1989 stalo útočištěm pro tisíce východních Němců, kteří doufali, že se jim prostřednictvím ambasády podaří dostat na Západ. Situace, kdy prostory zastupitelského úřadu obývaly davy uprchlíků, vyústila 23. srpna 1989 v jeho přechodné uzavření. Až do pádu Berlínské zdi nicméně přes pražskou ambasádu vycestovalo kolem 15 000 obyvatel NDR.

Zahrady Lobkovického paláce
Zdroj: ČT24

Pokud budou jednání mezi Prahou a Berlínem úspěšná, kabinet by prodejní smlouvu mohl na stůl dostat počátkem září. Ministerstvo zahraničí už nechalo vyhotovit posudek pro převod státního majetku. Obsahuje ocenění a tržní odhad hodnoty paláce. Posudek předalo ministerstvu financí. Podle dřívějších informací má být prodej součástí větší transakce mezi oběma zeměmi. Vláda již dříve souhlasila s tím, že česká diplomacie připraví plán, podle něhož by Německo získalo Lobkovický palác a ČR by dostalo pozemky v centru Berlína pro novou budovu české diplomatické mise.