Pomoc pro rodiny: dětské skupiny - jeden dospělý na šest dětí

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje od nového roku novinku v hlídání předškolních dětí. Firmy nebo obce by mohly zakládat takzvané dětské skupiny, které mají méně přísná pravidla než firemní školky. Dítě by pak na pracovišti hlídala pověřená osoba, která ale nemusí mít pedagogické vzdělání. Jídlo by svým potomkům nosili samotní rodiče. Informaci přinesly Lidové noviny. Zákon nyní projednává legislativní rada vlády, kabinet by ho mohl dostat na stůl do konce srpna. Ministerstvo má za vzor britské childminders nebo německé Kindergruppen.

Ministr Jaromír Drábek (TOP 09) si fungování dětské skupiny vyzkoušel ve vlastním resortu. „Při pilotním ověření jsme zjistili, že předpisů je spousta a že jsou poměrně nepřehledné, proto jsme rozhodli dát všechny požadavky do jednoho právního předpisu,“ řekl ministr ve Studiu ČT24. Dětská skupina má podle něj na rozdíl od klasické školky nižší požadavky na hygienické, prostorové a provozní podmínky. „Je to odvozeno od toho, že dětská skupina obsahuje méně dětí. Typicky do šesti dětí na jednoho člověka, který se o ně stará,“ dodal.

Jaromír Drábek: „Naše ambice je pomoci rodičům, kteří dnes nemají možnost umístit dítě do klasické mateřské školky, protože je několik desítek tisíc odmítnutých žádostí. Jde nám o to zlepšit kvalitu rodinného a osobního života.“

O děti by se nestaraly učitelky ani vychovatelky, ale pečovatelky. Věk dětí, které mohou skupinu navštěvovat, zákon nevymezuje. „Není to potřeba, jde o to, jakým způsobem se dohodne zaměstnanec se svým zaměstnavatelem. Je zbytečné svazovat něco, co záleží na konkrétní dohodě,“ domnívá se Drábek.

Firemních školek je v celém Česku jen 11

Společně s novým druhem hlídání by podle Drábka měly přijít i daňové úlevy. Firma by si mohla dát finance spojené s dětskou skupinou do nákladové položky. Rodič, který by měsíčně platil za hlídání v dětské skupině tři tisíce korun, by si zase ročně mohl odepsat z daní pět tisíc. S tím souhlasí i ministerstvo financí. Rodiče, kteří by se díky dětské skupině mohli vrátit do práce, by totiž státní kase přinesli nemalé částky.

  • V dětské skupině smí být až 24 dětí, o které musí pečovat minimálně dvě osoby. Pokud bude ve skupině dítě mladší dvou let, zaměstnavatel musí najmout ještě jednu pracovní sílu.
  • O děti by se mohly starat i zdravotní sestry, porodní asistentky nebo sociální pracovníci.
  • Dětská skupina nemusí dítě vzdělávat, pečovatelé mu ale musí poskytnout podněty k tomu, aby se rozvíjelo.

Rodiče, kteří se chtějí vrátit do práce dříve než po třech letech mateřské dovolené, stále řeší problém, kam dát své děti. Školky jim je kvůli nízkému věku potomků nevezmou, jesle jsou přeplněné a soukromé školky chtějí za měsíc hlídání kolem 10 tisíc korun. Firemní školky musí zase splňovat řadu norem a tak jich zatím v České republice funguje jen 11. Jen loni se do státních školek nedostalo téměř 40 tisíc dětí.  

Rozhovor s Jaromírem Drábkem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod