Registr vozidel opět zkolaboval, Nečas žádá vyvození odpovědnosti

Praha - Registr vozidel opět nefunguje, nelze ho spojit s databází hledaných aut a s evropským registrem identifikačních čísel, takzvaných VIN kódů. Oba systémy fungují, ale nekomunikují vzájemně. Kolem poledne se na některých registračních pracovištích povedlo systém zprovoznit, po třetí hodině se ale spojení opět přerušilo. Ministerstvo dopravy zatím neví, jestli bude systém nefunkční i v úterý. Na ministra dopravy Pavla Dobeše se kvůli nefunkčnímu registru obrátil premiér Petr Nečas a místopředsedkyně vlády Karolína Peake. Potíže s registrem jsou podle nich již natolik závažné, že žádají vyvození personální odpovědnosti.

Na ministerstvu dopravy už dopoledne sešli IT experti ministerstva vnitra, dopravy a policejního prezídia. Šetření ale zatím nedokázalo odpovědět na to, kdo je za dnešní výpadek systému odpovědný. Vinu odmítá jak ministerstvo dopravy, které je odpovědné za registr vozidel, tak ministerstvo vnitra a policejní prezídium, které se starají o databáze hledaných vozidel a registr identifikačních čísel.

„Např. do technického průkazu se nenačítají zdaleka všechna data, úředníci je musí ručně doplňovat. Dále je problém v přenosu dat - to znamená, jsou tam špatné údaje, je zapotřebí každou položku kontrolovat a opravovat, nejde registr historických vozidel, nelze vydávat manipulační značky, atd.,“ uvedla mluvčí brněnského magistrátu Soňa Haluzová. Víceméně bez problémů lze odhlásit vozidlo nebo vyměnit registrační značky, úředníci naopak nemůžou přihlásit nové vozidlo nebo vozidlo dovezené ze zahraničí.

Ministerstvo dopravy zprovoznilo speciální bezplatnou „zelenou linku“, na kterou se mají obracet ti, kteří žádají o kompenzace. Telefonní číslo je 800 880 008.

Nečas a Peake žádají vyvození odpovědnosti

„Premiér Petr Nečas dnes opakovaně mluvil s ministrem Pavlem Dobešem na toto téma a vyžádal si situační zprávu s možností vyvození personální odpovědnosti pracovníků, kterých se problémy týkají,“ sdělil mluvčí vlády Michal Schuster. Šéfka strany LIDEM a Dobešova stranická kolegyně Peake požádala o „jednoznačné vysvětlení celého problému a urychlené vyřízení všech stížností občanů“. Dlouhotrvající potíže s centrálním registrem vozidel jsou podle ní již natolik závažné, že je třeba jednoznačně vyvodit personální odpovědnost. „Ministr Dobeš musí neprodleně vyřešit situaci, která komplikuje život řadě řidičů,“ uvedla Peake.

Po ministerstvu dopravy žádá kvůli potížím stále více řidičů odškodné. Zatím se na úřad obrátilo 25 lidí s požadovanou výší odškodného 700 tisíc korun. „Co se týká odpovědnosti za škodu, odpovědná bude Česká republika. To znamená státní rozpočet a případně dodavatelská firma, se kterou se ministerstvo dopravy rozhodlo v lednu letošního roku spolupracovat,“ uvedl v Událostech náměstek ministra vnitra Radek Šmerda.

Zatím není jasné, kdy bude systém obnoven

Obě dvě aplikace ministerstva vnitra jsou sice plně funkční, problém je ale ve výpadku jejich napojení na registr vozidel, uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Ráno přitom ministerstvo z nefunkčnosti systému obvinilo policejní prezidium, to ale svoji vinu na aktuálních problémech popřelo. Zatím ale není jasné, kdy bude systém znovu funkční.  

Podle náměstka ministra dopravy Ivo Tomana jde o zcela nový problém, o kterém nikdo neměl žádné poznatky, že by mohl nastat. „Odborná firma nám garantovala, že v době do června otestovali všechna rozhraní jako toto s policejním prezidiem. Otestovala se všechna data, ale teprve ostrý provoz ukázal chybovost toho starého registru,“ uvedl ve Studiu ČT24 náměstek, který doufá, že by systém mohl začít fungovat již zítra.

Ministerstvo dopravy kvůli chybě systému doporučilo auta neregistrovat. Úředníci by totiž mohli zaregistrovat vozidlo, které bylo ukradeno v zahraničí, a tady se je někdo snaží zlegalizovat a dostat do provozu. Na úřadech v celé zemi se kvůli tomu v průběhu dne tvořily fronty, velkou část žadatelů museli úředníci na jednotlivých registračních pracovištích poslat domů s nepořízenou.   

Podle policejního prezidia dnes spojení registru vozidel a policejních aplikací zhruba hodinu a půl nefungovalo obousměrně. To se ale podle mluvčí prezidia Pavly Kopecké podařilo v průběhu dopoledne odstranit a policisté nyní mohou v registru vozidel potřebné informace vyhledávat. Obráceně to ale podle ní stále nefunguje. Úředníci z registru vozidel se do policejních informačních systémů nedostanou, dodala.   

Nový registr ministerstvo dopravy spustilo 9. července. Po zhruba hodině provozu systém spadl a od té doby se potýká s neustálými problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, firma ATS-Telcom Praha zakázku získala od ministerstva dopravy bez výběrového řízení. Dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru, obnos ale může být snížen o případné sankce za nefunkčnost systému.