Památkáři chtějí zachránit dvůr zámku v Zákupech, klíčem jsou peníze z EU

Památkáři chtějí zachránit dvůr zámku v Zákupech, klíčem jsou peníze z EU (zdroj: ČT24)

Památkáři usilují o záchranu hospodářského dvora zámku v Zákupech. Jedna z nejohroženějších památek v Libereckém kraji je v dezolátním stavu. Jen na první etapu rekonstrukce je zapotřebí 120 milionů korun. Ty chce Národní památkový ústav získat z Evropské unie.

Rozsáhlý hospodářský dvůr zámku v Zákupech se skládá ze tří budov: konírny, pivovaru a chléva. Všechny mají jedno společné – chatrnou střechu, napadené krovy, zničené klenby. „Ten areál má v tuhle chvíli poslední šanci na nějakou záchranu,“ řekl kastelán zámku Zákupy Petr Weiss.

Barokní hospodářský dvůr ze 17. století vznikl v době největšího stavebního rozmachu zámku. Má tedy obrovskou architektonickou i historickou hodnotu. Po 2. světové válce ho ale získaly státní statky a areál začal chátrat. Zkáza byla dovršena po roce 1989, po privatizaci. V roce 2003 dvůr v dezolátním stavu koupil za částku 100 tisíc korun stát.

Patří k opravdu unikátním hospodářským dvorům v rámci celé naší republiky, ale jeho stav je tristní. Potřebuje opravdu finanční injekci v objemu zhruba sedmi set milionů korun.
Miloš Kadlec
ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu na Sychrově

Z evropského programu je ale možné získat maximálně pět milionů eur. První tedy přijde na řadu rekonstrukce nejcennější části – sto padesát metrů dlouhé konírny, ve které vznikne expozice cestování za doby Habsburků.

„My vítáme jakoukoliv iniciativu, která povede ke zvýšení cestovního ruchu v Zákupech,“ říká starosta města Radek Lípa (SLK). Většina návštěvníků zámku nemá ale vůbec tušení, co se za zamčenými vraty dvora skrývá. Překvapený byl i Václav Lešák z Plzně. „Ne, nikdy jsem neslyšel, že by tady byla nějaká zanedbaná hospodářská část,“ říká návštěvník.

Pokud se podaří Národnímu památkovému ústavu peníze z Evropské unie získat, mohla by první část rekonstrukce začít v roce 2018.