Daňhel o nákupu CASA: Žádné úplatky, šlo o půjčku od šéfa Omnipolu

Praha - Karel Daňhel odmítá, že by ohledně nákupu letadel CASA přijímal úplatky. V rozhovoru pro Lidové noviny naopak uvedl, že šlo o půjčku od známého, šéfa Omnipolu Jana Svobody. Daňhela v týdnu zadrželi policisté kvůli pohlavnímu zneužití. O den později ho ale pustili, dívka si nejspíš všechno vymyslela. Daňhel za posledními nařčeními vidí snahu o diskreditaci své osoby jako klíčového svědka v kauze CASA.

Zpravodajská služba má na mě spadeno, tvrdí Daňhel

Karel Daňhel jako vojenský expert varoval ministerstvo před nákupem letounů CASA. Nevyhovují a jsou poruchové, napsal tehdy v posudku. Kvůli tomu se ho teď prý zpravodajská služba snaží zničit. „Zpravodajská služba kolem mě podle informací od mých přátel slídí zhruba od roku 2006 nebo 2007. Tedy od chvíle, kdy se rozjížděl projekt letadel CASA,“ konstatoval Daňhel.

K jeho verzi se přiklání protikorupční organizace Růžový panter, která se jeho případem zabývá. „Jsem přesvědčena o tom, že muselo dojít k nějaké koordinaci vojenské tajné služby a soukromých vlivových skupin, které se snaží získat vliv na ministerstvu obrany,“ míní Iveta Jordánová, ředitelka NPO Růžový panter.

Šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník ovšem kategoricky odmítl, že by se Daňhela snažili zpravodajci zlikvidovat. Proč se o něj zajímají, vysvětloval minulý týden na tajné schůzce sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství. „Ten prvotní důvod se netýkal vůbec letounů CASA, bylo to už delší dobu,“ řekl Antonín Seďa, předseda komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství.

Daňhelovi poskytl „půjčku“ šéf Omnipolu

Podle serveru Týden.cz měl Páleník na zasedání přinést nahrávky, které dokazují, že Daňhel v případě letounů CASA bral úplatky od zbrojařské firmy Omnipol. Podle Daňhela ale šlo jen o půjčku - s šéfem Omnipolu Janem Svobodou jsou přátelé. „Honza mi v konkrétní chvíli pomohl a teď je celá společnost tahaná nesmysly o úplatcích,“ podotkl Daňhel.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Na adresu Karla Daňhela padlo v úterý také obvinění z pohlavního zneužití. Celkem 36 hodin strávil v cele předběžného zadržení v Kongresové ulici v Praze. Ve středu ho ale policie pustila - dívka si podle Daňhelovy advokátky vše vymyslela, policisté na ni prý kvůli tomu měli tlačit. „Obě svědkyně, které byly vyslýchány, tak hovořily v rámci svých výpovědí o nátlaku ze strany policie,“ konstatovala Daňhelova advokátka Lucie Hrubá. Postup policie teď prošetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů.