Neumannová: Trest pro Rusy za doping je dobrý impuls pro sportovce

Kateřina Neumannová: Trest za doping je silný signál (zdroj: ČT24)

Zákaz startu ruských atletů na olympiádě v Riu de Janeiro byl velmi silný signál do sportovního prostředí, že boj s dopingem myslí svět vážně. V pořadu Interview ČT24 to řekla bývalá šampionka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová.

„Tenhle problém neměl dobrého řešení, tam se volilo mezi špatnými a ještě horšími,“ podotýká k plošnému zákazu startu ruských atletů Kateřina Neumannová. Přestože má sama s ruskými závodnicemi, které startovaly s podporou zakázaných látek, přímou zkušenost, kolektivní zákaz nepodporuje kvůli těm atletům, kteří trénovali bez dopingu.

„Na druhou stranu myslím, že jde o velmi dobrý impuls do sportovního prostředí, že celý svět myslí boj s dopingem vážně,“ soudí mistryně světa a olympijská vítězka v běhu na lyžích. Jde podle ní o impuls nezvykle silný, který by, jak Kateřina Neumannová doufá, mohl mít pozitivní dopad i do budoucna.

Každý se může rozhodnout

Ani státem řízený systém dopingu nepovažuje česká běžkařka za možnost nějaké omluvy pro sportovce. Drtivá většina z nich se rozhoduje sama a může si určit, jak bude na trati bojovat. „Že mi to nařídil nebo kryl stát, pro ně není omluvenka,“ dodává.

V současné době jsou dopingové kontroly nesmírně intenzivní, skoro bych řekla každodenní. Kdykoli ve dne v noci, na dovolené, na tréninku, na závodech vám může zaklepat na dveře dopingový komisař. Nedokážu si vůbec představit žít s pocitem, že něco schováváte. Ráda bych také vyslala signál, že většina sportovců je čistých, tvrdě trénují a bojují. Není to tak, že bez dopingu nemůžete být dobrý… Pokud budou dopingové kontroly tak kvalitní jako v současnosti, myslím si, že hříšníků bude ubývat.
Kateřina Neumannová

Mezinárodní olympijský výbor po zprávě světové antidopingové agentury WADA o několikaletém systematickém a státem podporovaném dopingu v Rusku zvažoval plošný trest pro všechny ruské sportovce. Pro jejich účast v Riu pak stanovil přísná kritéria: nesměli být například zmíněni ve zprávě WADA nebo mít v minulosti trest za doping.

Kvalifikační kritéria na olympijské hry splnilo 387 ruských sportovců. Pro všechny atlety ale platil zákaz účasti na mezinárodních soutěžích už od loňského listopadu, následoval hromadný trest pro všechny ruské vzpěrače a start ostatních závisel na rozhodnutí mezinárodních sportovních svazů. Po škrtech ve veslování, kanoistice, cyklistice, plavání, zápasu a jachtingu se ruská výprava ztenčila na 271 reprezentantů.