Rathova kauza může rozvrátit léta budovaný zdravotnický byznys

Praha – Do úplatkářské aféry kolem poslance Davida Ratha jsou zapojeni přední dodavatelé zdravotnické techniky. Firmy Hospimed, B. Braun Medical a PURO-KLIMA získaly podle Hospodářských novin od roku 2006 za zakázky pro nemocnice a úřady po celém Česku 9,3 miliardy korun. U firem Hospimed a PURO-KLIMA už policie mimo jiné vyšetřuje předražené dodávky do klinik na severu a východě Čech. Koncern B. Braun měl dosud v Česku dobrou pověst. Noviny upozorňují, že aféra může zcela rozvrátit způsob, jakým se v Česku léta dělal zdravotnický byznys. Policie už v kauze stíhá kromě Ratha dalších 10 lidí, z toho šest je ve vazbě. Počet obviněných se ale může ještě výrazně zvýšit.

Nadnárodní koncern B. Braun měl získat za úplatek zakázku v Mladé Boleslavi. Podle mluvčí české pobočky Lucie Kocourkové už společnost tyto obchodní aktivity prošetřuje. „Já o té záležitosti nic nevím… Bylo to klasické standardní výběrové řízení, tak, jak to bývá,“ reagoval na dotaz HN manažer Jan Hájek. Podle policie to byl ale právě on, kdo měl pro získání zakázky ve výši 68 milionů bez DPH dát třímilionový úplatek.

Zdravotníci mladoboleslavské nemocnice proti losování a realizátoru zakázky protestovali přesně v den, kdy David Rath před nemocnicí poklepával základní kámen. I nadále poukazují na odpovědnost spolupracovníků Davida Ratha. „V dozorčí radě seděli pan Petera i paní Moravčíková, kteří se dneska tváří, jako že vlastně o ničem nevěděli. Ale na dozorčích radách nemocnice se to probíralo,“ nešetří kritikou lékař Jiří Nováček.

Dění kolem Davida Ratha tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Mezi dodavateli zdravotnického zařízení panuje veliká nejistota

Podle nového zákona o trestní odpovědnosti firem mohou v případě prokázání viny dostat společnosti milionové pokuty. HN navíc upozorňují, že ty firmy, jejichž zaměstnanci se na korupci podíleli, může soud dokonce zrušit. Mezi dodavateli zdravotnického zařízení proto nyní panuje veliká nejistota.

„Nikdo neví, co se děje. To, co zaznělo v odposleších, to tu ještě nebylo,“ řekl deníku Marek Torkoniak ze společnosti 2T engineering, který už podle HN ve čtvrtek svědčil na policii. Vyšetřovatelé narazili na jeho jméno v souvislosti s dodávkami do kladenské nemocnice. V případu ale figuruje jen jako svědek, protože do výběrového řízení nakonec neposlal žádnou nabídku.

Petr Chudomel, ředitel kolínské nemocnice: „O všem se rozhodovalo na kraji. Role ředitelů byla spíše výkonná, mohli jsme rozhodovat o investici v maximální výši dvou milionů.“

Torkoniak působil dříve v Hospimedu jako manažer. „Každý už věděl, že pokud jsem přijel z Hospimedu, je hotová dohoda na nejvyšší úrovni a management nemocnice bude mít projekt schválený a politicky posvěcený… Když to byla krajská nemocnice, tak záleželo na politicích z kraje. Když byla fakultní, tak rozhodovalo ministerstvo zdravotnictví. Nebo třeba někdo, kdo sedí ve správní radě VZP,“ řekl Lidovým novinám.

Podobný mechanismus tak nefungoval jen ve Středočeském kraji, kde působil Rath, ale zřejmě i v dalších krajích. Česká televize už ve svých reportážích dříve upozorňovala na to, že se v českých nemocnicích už léta o velké veřejné zakázky soutěží jen naoko. Do největších v řádu desítek milionů korun se totiž hlásí pouze několik firem a často se stává, že o zakázku soupeří jen jedna.

Firmy z odposlechů

B. Braun Medical: Dceřiná společnost nadnárodního koncernu B. Braun zásobuje české nemocnice už skoro 20 let. Zakázky vyhrává především v Ústeckém kraji, uspěla ale i v IKEMu, kde se už dva roky podílí na dvoumiliardové dodávce, kterou zastřešil Kardio Port, což je firma s utajenými vlastníky a bez zaměstnanců i referencí.

PURO-KLIMA: Jedna z největších dodavatelských firem na českém trhu. Její jméno se objevilo už při zveřejnění prvních odposlechů z Rathovy kauzy. Místopředseda představenstva společnosti Martin Jireš je také od května ve vazbě. Za posledních šest let firma vyhrála zakázky za 2,89 miliardy korun. Některé ale vyšetřoval antimonopolní úřad (ÚOHS). Šlo například o podíl na dodávkách pro Krajskou zdravotní nebo pro Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje. Ten dostal od ÚOHS půlmilionovou pokutu.

Hospimed: Společnost vyhrála v uplynulých letech zakázky na dodávku nemocničních přístrojů za téměř 5,2 miliardy korun. Řadu obchodů ale provází pochyby, zda nemocnice nemohly nakoupit zařízení levněji. Dodávka pro Krajskou zdravotní byla například podle expertů předražená až o třetinu. Kvůli chybnému výběrovému řízení už dotační úřad nařídil, aby Krajská zdravotní vrátila 352 milionů korun.

zdroj: HN

Ze zveřejněných odposlechů navíc podle HN vyplývá, že lidi kolem Ratha inkasovali peníze za zakázky už delší dobu. Exposlanec Petr Kott, který úplatky většinou přebíral, například odmítá nabízený doprovod do pizzerie se slovy, že už to „tam takhle dělal“. V restauraci se 10. února sešel se spolumajitelem Hospimedu Jindřichem Řehákem. Za zakázku na vybavení kolínské nemocnice si odnesl kufřík s osmi miliony. Vše navíc sledovali tajní policisté, které Kott málem poznal. „Seděli tam takový dva týpci, kousek vod nás. A já jako znám trochu policajty… Já už jsem přesně viděl ty držky, takový mladý kluci to byli,“ napsaly Lidové noviny. Firma dostala od kraje za posledních šest let zakázky za celkem 278 milionů. Rath byl z toho čtyři roky hejtmanem. Řeháka zatím policie neobvinila.     

Odposlechy Kotta a Pancové zkomplikují Rathovi obhajobu

Policejní odposlechy Kotta a Kateřiny Pancové také Rathovi zkomplikují obhajobu. Během svého vystoupení ve sněmovně totiž poslanec tvrdil, že na opravu buštěhradského zámku nemohl mít žádný vliv. Kott s Pancovou si ale sdělují, že si Rath „zámek pohlídá“. Zaúkoloval už prý jistou Johanu, což je Johana Novotná, funkcionářka ČSSD na Praze-východ a šéfka přes zakázky. Podle deníku Novotná před příchodem na kraj působila ve společnosti ML Compet. Firma pro kraj organizovala neprůhledné zakázky-losovačky. Po propuktnutí Rathovy aféry radní společnost odstřihli.       

Policie rozkrývá úplatky mezi dodavateli zdravotnické techniky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod