Do boje o Hrad vstupují Roithová a Dlouhý

Praha - Další dva uchazeči o prezidentský post rozbíhají kampaň. Europoslankyně Zuzana Roithová zahajuje sběr 50 tisíc podpisů nutných pro kandidaturu, finančně chce zůstat nezávislá na politické straně. Ekonom Vladimír Dlouhý zase ve Stromovce odstartoval svou „běžeckou“ kontaktní kampaň.

Europoslankyně Roithová bude v únorových prezidentských volbách hájit barvy KDU-ČSL. O lidovce se chce opřít organizačně a ideově, ovšem ne finančně. O peníze si chce říkat jen občanům.

Podpisy pro Roithovou bude sbírat 5 000 dobrovolníků, jejichž síť po celé republice se svým týmem vytvořila. Roithová se sběrem podpisů čekala na schválení prováděcího zákona k prezidentské volbě, který Senát schválil ve středu. Dobrovolníci budou podpisy shromažďovat při osobním kontaktu, nepůjde tedy o anonymní kampaň. „Vím, že by bylo možné mít podporu deseti senátorů, ale od počátku chci získat širokou podporu touto formou,“ vysvětlila Roithová.

Roithová dále uvedla, že zákon o prezidentské volbě měl vstoupit v platnost již dříve. „To, že platí až od 1. října, vytváří řadu problémů, jako například zdanění darů získaných před účinností tohoto zákona.“ Podle ní je také nesmyslně vysoký finanční limit na prezidentskou kampaň. Sama prý chce peníze získávat od drobných dárců. Podle informací na jejím webu jí například bývalý předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda daroval 2 000 korun.

Vladimír Dlouhý odstartoval volební kampaň
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Dlouhý vyběhl vstříc občanům

Exministr průmyslu a obchodu Dlouhý vsadil na svůj koníček - běhání. V pražské Stromovce odstartoval běh Českem, při kterém chce oslovit veřejnost, sebrat podpisy a požádat o podporu. Startovní výstřel jeho maratonu, ve kterém chce představit svou vizi Česka potenciálním voličům, zazněl dnes v 10:00. „Součástí té vize je, že bych za pět let chtěl vidět, že lidé v naší zemi jsou sebevědomější, aby si řekli, že mají na to, abychom situaci u nás zlepšili, abychom si víc důvěřovali,“ uvedl nedávno Dlouhý.

Vladimír Dlouhý na startu své běžecké kampaně
Zdroj: ČT24

Na favority voleb zatím nedosáhnou

Před deseti dny zahájil petiční kampaň na podporu prezidentské kandidatury bývalý premiér Jan Fischer. Předseda někdejší úřednické vlády je podle průzkumů veřejného mínění jedním z favoritů volby hlavy státu. Prvním prezidentským kandidátem, který už má potřebný počet 50 000 podpisů, se stal bývalý premiér Miloš Zeman. Roithová a Dlouhý zatím k favoritům hlasování nepatří. Sbírat podpisy, ačkoli je díky stranické podpoře nepotřebuje, už začal také kandidát ČSSD Jiří Dienstbier.

O prezidentský úřad se chce ucházet i šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl. ODS do boje nominovala po stranických primárkách místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku, kterého podpoří všichni poslanci a senátoři strany, shánět podpisy tak nebude. Komunisté, u kterých se v kuloárech nečastěji hovoří o europoslanci a prvním evropském kosmonautovi Vladimíru Remkovi, se rozhodnou v září.

Volba hlavy státu by se měla konat příští rok v únoru. Kandidátní listinu může podat minimálně 20 poslanců či deset senátorů, což mohou využít straničtí kandidáti, nebo každý plnoletý občan, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 000 lidmi.