Klaus Lessyho podržel: Útoky na policii nemohou pokračovat

Praha - Prezident Václav Klaus podpořil policejního prezidenta Petra Lessyho ve snaze bránit policii od vnějších vlivů. Přímé i nepřímé útoky na policii nemohou podle Klause pokračovat. Situaci kolem policie považuje za vážnou, je třeba ji zklidnit. Prezident se s Lessym setkal dnes dopoledne. Mluvili spolu asi hodinu.

„Situaci kolem policie, tak jak se vytvořila v posledních dnech, považuji za velmi vážnou. Není možné, aby nadále pokračovaly takové přímé i nepřímé útoky na policii a policejního prezidenta, jaké slyšíme v posledních dnech. Jsem přesvědčen, že situaci je třeba zklidnit a některé horké hlavy zchladit,“ řekl Klaus před schůzkou s Lessym. Podle svých slov svolal schůzku i proto, aby Lessyho ujistil, že má jeho podporu ve snaze bránit policii před „nejrůznějšími vnějšími vlivy“.

Lessy prezidentovi poděkoval za pozvání na Hrad. Ještě před začátkem setkání novinářům řekl, že chce Klausovi podrobně popsat situaci kolem policie. „Protože i nás to netěší, ta situace, která se odvíjí, a opravdu všechno, co potřebujeme, je klid na práci, nic jiného,“ poznamenal.

Petr Lessy po schůzce s prezidentem

„Během hodinové schůzky jsem pana prezidenta velmi detailně informoval o stavu policie. Došlo i na téma rozpočtu policie, ale hlavním tématem byly samozřejmě události posledních dnů. Pan prezident vyjádřil Policii ČR i mně jakousi podporu s tím, že opravdu chce, aby policie nebyla ovlivňována žádnými vnějšími vlivy. Naopak očekává, že se celá situace nebude dále eskalovat a že dojde v podstatě k jakémusi utlumení všech možných invektiv vůči policii… Panu prezidentovi jsem jednoznačně deklaroval, že je i mým zájmem, abychom měli klid na práci. Policie už se proto k událostem posledních dnů nebude dále vyjadřovat, protože vše již bylo řečeno a napsáno.“

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) reagoval na schůzku slovy, že má každý právo podpořit kohokoliv. „Nicméně verbální podporou, zrovna tak jako hlasováním, se pravdy nedoberete. Pravdy se můžete dobrat jenom prokazatelnými důkazy,“ řekl ČT. Žádný politik pak podle něj nesmí ovlivňovat policejní práci zrovna tak, jako žádný policista nesmí ovlivňovat politiku. „To jsou dvě strany téže mince,“ dodal ministr. Šéf resortu vnitra Jan Kubice uvítal, že došlo k posunu: „O první schůzce pana policejního prezidenta s prezidentem republiky jsem se dozvěděl až z novin.“ 

Lessy vs. Kalousek, Nečas a Kubice

Policejní prezident je v posledních dnech v centru pozornosti vládních politiků. Minulý týden před sněmovním bezpečnostním výborem sdělil, že mu začátkem července telefonoval ministr financí Miroslav Kalousek a nevhodně se vyjadřoval o lidech pracujících na kauze nákupu dopravních letounů CASA. Ministr telefonát potvrdil, říká ale, že jeho obsah byl jiný. Lessy se poté nechal slyšet, že je ochoten svá slova doložit na detektoru lži. Kalousek chce dnes poslancům předložit listinné dokumenty, které mají dokázat, že policejní prezident na bezpečnostním výboru neříkal pravdu.

V neděli po konfrontaci s Kalouskem vydal Lessy prohlášení, v němž své kolegy mimo jiné vyzval k odolnosti vůči vlivům „veřejně známých, mocných a vlivných“ lidí. Za tento otevřený dopis si vysloužil kritiku od premiéra Nečase. Lessy podle něj již směrem k aktivismu nakročil, což je neslučitelné s funkcí policejního prezidenta. Do sporů se v úterý rovněž zapojil ministr vnitra Jan Kubice, který tvrdí, že mu Lessy v červnu oznámil, že v září ve své funkci skončí. Lessy to ale během dne popřel, Kubicemu prý svůj odchod, ani v souvislosti s řízením, které proti němu vedl, neslíbil.