Minimální mzda pro postižené bude i po lednu nižší než u zdravých lidí

Různé sazby minimální mzdy pro zdravé a handicapované (zdroj: ČT24)

Lidé s handicapem, kteří pobírají minimální mzdu, budou i po Novém roce zřejmě dostávat méně než zdraví lidé. Původně měla od roku 2017 platit pouze jedna sazba pro všechny zaměstnance. Ministerstvo práce ale od záměru ustoupilo. Částku chce zvyšovat postupně.

Minimální mzdu loni v Česku dostávalo kolem 13 tisíc handicapovaných. V plné výši je 9300 korun. Zdraví lidé ji ale nyní mají ve výši 9900 korun a má dál růst. Původně se plánovalo, že se od ledna 2017 obě částky vyrovnají. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale po jednání se zaměstnavateli ustupuje.

Pokud by se totiž minimální mzda od Nového roku skokově zvedla, musely by se podle zaměstnavatelů adekvátně zvýšit i státní příspěvky na podporu práce lidí s handicapem. Na to ale nejsou připravené peníze. Hrozilo by tak, že někteří lidé nejspíš přijdou o práci. 

Minimální mzda by se měla sjednotit do dvou let

Ministerstvo práce nechce dorovnání financovat růstem příspěvků na práci zdravotně postižených. Suma peněz, ze které se vyplácejí, je rok od roku vyšší už teď. Letos se odhaduje na téměř pět miliard. „Budu rád, když budou mít stejnou mzdu, ale to je otázka na zaměstnavatele. Z hlediska podpory nečekáme žádnou změnu,“ řekl i ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) chce místo toho během srpna jednat o kompromisu, aby se minimální mzda pro handicapované zvýšila jen částečně. Na stejnou úroveň by se podle ní měly částky dostat nejdéle do dvou let.

Návrhy na růst minimální mzdy
Zdroj: ČT24

S odkladem ale zásadně nesouhlasí Národní rada osob se zdravotním postižením. „Slib byl jasně daný. Výše minimální mzdy u příjemců invalidních důchodů bude dorovnána do obecné minimální mzdy k 1. 1. 2017,“ upozornil předseda organizace Václav Krása. Na nerovnost obou mezd už v únoru upozornila i ombudsmanka, která se kvůli tomu obrátila i na Ústavní soud. Ten už podnět řeší.

K jaké částce by se měla případně minimální mzda handicapovaných nakonec dorovnat, se ale zatím neví. Na společném návrhu o kolik zvýšit minimální mzdu, se tripartita nedohodla, a rozhodovat tak bude na podzim vláda. Ministerstvo práce navrhuje růst z 9900 korun na 11 tisíc, odbory požadují 11 500 a zaměstnavatelé 10 600 korun.