Zeman chce kvůli terorismu deportace odmítnutých žadatelů o azyl

Prezident Miloš Zeman chce kvůli hrozbě terorismu rychlé deportace odmítnutých žadatelů o azyl. Uvedl to v rozhovoru pro Blesk.cz. Prezident se rovněž vyslovil pro aktivní ochranu hranic, při velké migrační vlně by se „nebránil ani plotu“. Podle hlavy státu je nutné počítat s tím, že ve vysokém počtu přicházejících uprchlíků je také určité procento džihádistů.

„Řešení vidím v deportaci všech těch, kdo nezískají v příslušné zemi azyl. Těch, jak je známo, je většina,“ řekl prezident. Chce také deportovat „fanatické imámy, kteří v mešitách rozsévají nenávist“.

Podle Zemana je laciné a povrchní odsuzovat zpětně teroristické útoky, když k nim dojde: „Jediné řešení je zbavit se příčin, touto příčinou bohužel jsou ilegální migranti,“ uvedl. Migraci Zeman označil za organizovanou invazi a zopakoval, že uprchlíci nemají v Evropě zájem hledat práci, ale o sociální dávky.

Hranice může chránit armáda, policie i plot

Kvůli bezpečnosti je prý třeba pracovat také na aktivní ochraně hranic: „Ty může chránit armáda, policie, mohou to být i elektronická detenční zařízení. Já bych se sám v případě velké migrační vlny ani tomu plotu nebránil,“ řekl Zeman.

K ochraně hranic už dříve prezident uvedl: „Když si bude každý stát chránit své hranice samostatně, je to pochopitelně dražší. Na druhou stranu je Evropská unie tak neschopná, že se pořád nerozhoupala k aktivní ochraně svých vlastních vnějších hranic.“ 

Jako příklad ochrany hranic uvedl Maďarsko, které podle něj řadou opatření snížilo počet migrantů na minimum. „Maďarsko se sice opevnilo plotem, nasadilo vodní děla a slzný plyn. Nevypadá to příliš humánně, ale maďarské území je teď v podstatě bez migrantů, protože tam jen minimum lidí požádalo o azyl. Většina šla do Německa kvůli vysokým sociálním dávkám.“ 

Maďarský voják upravuje ostnatý drátu na plotu u městečka Asotthalom
Zdroj: Reuters

V nedělním rozhovoru se prezident vyslovil také pro to, že by se občané měli kvůli terorismu vyzbrojovat. „Dřív jsem byl proti držení příliš velkého počtu zbraní, po těch útocích si to už nemyslím,“ uvedl Zeman v souvislosti s událostmi, které se v minulých týdnech staly v Německu a Francii.

Dodal také, že Pražský hrad dostane od ministerstva obrany 100 milionů na bezpečnostní opatření. Je totiž podle Zemana možným cílem teroristického útoku, podobně jako další místa, kde se shromažďuje větší počet lidí. „Nebudu říkat, na jaká opatření ta peníze půjdou, abych teroristům neusnadňoval práci,“ uvedl prezident.