Běh registru vozidel se mírně zrychlil

Praha – V řadě měst se dnes fungování nového registru vozidel mírně zrychlilo. Na problémová pracoviště registru posílá ministerstvo dopravy mobilní týmy, potíže s fungováním systému přetrvávají. Podle informací z jednotlivých pracovišť trvá na mnohých místech přihlášení vozidla stále výrazně déle než dříve a systém při zadávání údajů často padá.

V hlavním městě se fungování nového registru vozidel mírně zrychlilo. V 10:00 hodin pracoviště odbavila zhruba 300 lidí, což je asi dvakrát víc než za stejnou dobou v pondělí. Na pracovištích registru se přesto opět od rána tvořily fronty. Úřady rovněž mnohde omezují výdej pořadových čísel. Krizový štáb ministerstva dopravy vyhověl žádosti obcí na doškolení úředníků z registračních míst na nový systém. První zaměstnanci by mohli absolvovat školení v tomto týdnu.

Na zelenou linku resortu se do dnešního dne obrátilo s dotazem ohledně odškodnění za nefunkční registr už 52 lidí. Výše požadované částky se pohybuje od 20 korun za parkovací lístek až po
desítky tisíc korun u podnikatelů. Platnou žádost musejí řidiči podat písemně, to ale zatím nikdo neudělal. Ministerstvo dopravy chce po dodavatelské firmě za nefunkční registr vymáhat pokutu. Její výše se bude odvíjet také od toho, kdy dodavatel kompletně zajistí bezproblémový provoz. Podle smlouvy je možnost požadovat dva miliony korun za každý den, kdy systém nefunguje správně.