Dálnice na jih Evropy ucpaly kolony. Mnohde se jelo krokem

Dálnice na jih Evropy ucpaly kolony (zdroj: ČT24)

Řidiči, kteří tento víkend míří na jih Evropy, se musí obrnit trpělivostí. Na tranzitních cestách přes Rakousko do Slovinska, ale i na trasách mezi Rakouskem a Bavorskem se od rána tvořily kolony. Komplikace způsobila i uzavřená korutanská dálnice A11 před hraničním tunelem Karavanky kvůli návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina ve Slovinsku. Problémy byly také na dálnici D1 směrem na Brno. Kolonám se nevyhnuli ani ti, kteří jeli na jih přes České Budějovice a Linec.

Problémy na D1 začaly hned ráno po nehodě tří aut, která se stala kolem 09:30 na 37. kilometru ve směru na Brno. V úseku se rychle vytvořila dlouhá kolona, která sahala až na 24. kilometr. Auta v ní stála hodinu a půl. 

Po obnovení provozu se sice začala kolona pomalu rozjíždět, provoz na D1 byl ale až do odpoledne stále velmi hustý a auta mnohde jen popojížděla. Aktuální situaci na D1 můžete sledovat na webu dopravniinfo.cz, kde jsou i záběry z dálničních kamer.  

iReportér: Na D1 se po nehodě vytvořila desetikilometrová kolona (zdroj: iReportér/Zdeněk Šámal)

Horší byla situace za hranicemi. Ucpaná byla rakouská dálnice A4 do Maďarska, před přechodem Nickelsdorf/Hegyeshalom řidiči při příjezdu do Rakouska hodinu čekali. Přetížené byly také rakouské dálnice A1, A9 a A10, podobně jako německá dálnice A8 z Mnichova do Salcburku, kde se jezdilo krokem. 

Na dálnici A9 se čekalo hlavně před řetězcem tunelů Klaus v Horních Rakousích ve směru do Slovinska. Tento směr při cestě do Chorvatska využívají i Češi. 

Nejdelší kolony ale vznikaly na dálnici A11 z Rakouska k tunelu Karavanky na hranici se Slovinskem. Tunel byl celý den zavřený v souvislosti s návštěvou ruského prezidenta Vladimira Putina ve Slovinsku, což komplikovalo cestu na jih i českým turistům.  

obrázek
Zdroj: ČT24

Slovinsko bylo kvůli uzavírce na pokraji dopravního kolapsu. Na rakousko-slovinském přechodu Spielfeld-Šentilj se jezdilo krokem. Dále na trase na spojnici Maribor–Ptuj ve směru do Chorvatska zdržela řidiče dvě hodiny desetikilometrová kolona. Už tak frekventovaná trasa se totiž stala objížďkou pro ty, kteří by jinak využili tunel Karavanky.

Ani provoz na druhé trase, kudy se dala zavřená část Slovinska objet přes Itálii, nebyl plynulý. Řidiči se v kolonách zdrželi nejméně 40 minut.

Dlouhé fronty se tvořily i na nejvytíženějším slovinsko-chorvatském přechodu Gruškovje. Policie se snažila nápor aut rozmělnit a posílat je na hraniční přechody v okolí. Hlavní chorvatská tepna pak zažívá největší nápor kolem města Karlovac. Desítky kilometrů dlouhé kolony jsou také u tunelu Sveti rok. Průjezd Chorvatskem komplikují i fronty u mýtných bran. Čeká se i u trajektů.  

Němcům začaly prázdniny, ucpaný byl i sever

Dopravu komplikovalo i to, že začaly prázdniny lidem z nejlidnatější německé spolkové země Bavorsko a také obyvatelům Bádenska-Württemberska. Kolony se proto tvořily nejen při cestě na jih, ale i na sever k Baltskému nebo Severnímu moři. Podle zpravodajské televize NDR měly během dne až 120 kilometrů.   

Vydáno pod