LIDEM chce do čela sněmovny, nemá ale dost poslanců

Praha - Nová politická strana LIDEM chce založit svůj poslanecký klub. Mohla by tak zlepšit své financování a především navrhnout svého zástupce na místopředsedu sněmovny. Píše o tom dnešní Právo. Post uvolněný po Kateřině Klasnové by podle Karolíny Peake měl připadnout „třetímu koaličnímu klubu“, který ale zatím neexistuje. Vicepremiérka tak shání dva poslance z jiných stran nebo z řad těch, kteří své strany již opustili.

V diskuzi o dvou poslancích potřebných do nového poslaneckého klubu se nejčastěji opakují jména Milana Šťovíčka z Věcí veřejných a nezařazeného Michala Doktora, který byl dříve členem ODS. Karolína Peake pro Právo zdůraznila, že má ambice sestavit poslanecký klub a mít tak aspoň deset poslanců. Její strana by pak mohla obsadit uvolněné křeslo ve vedení sněmovny.

Uvolněné místo po Parkanové si ponechá její strana

Většina ostatních klubů by ale v čele dolní komory místo čtyř místopředsedů raději viděla jen tři. Počítá se přitom s tím, že místo uvolněné po Vlastě Parkanové získá kandidát z klubu TOP 09 a Starostů. Šéf klubu Petr Gazdík nicméně doufá, že to nebude potřeba, protože Vlasta Parkanová se do své funkce do září vrátí očištěna.

Na rozhodnutí, komu křeslo připadne, je nicméně dost času. „Je neudržitelné, aby vedení sněmovny bylo dvoučlenné,  ale máme před sebou dlouhé období, že to nemusíme řešit hned,“ řekl Právu premiér Petr Nečas (ODS). I přesto ale debata o obsazení postu místopředsedy může být ještě komplikovaná. Poslanci sociální demokracie a komunisté chtějí prosadit návrat principu poměrného zastoupení na základě síly poslaneckých klubů. V takovém případě by totiž místo mohli získat komunisté. Koalice ale o zástupci KSČM ve vedení komory neuvažuje.

Vlasta Parkanová ve sněmovně
Zdroj: ČT24