Počet členů ve sněmovních výborech se zvýší, i přes nesouhlas opozice

Praha - Těsným rozdílem si dnes poslanci odhlasovali změnu počtu členů ve sněmovních výborech. Koalice si tak otevřela cestu k posílení svých pozic. Počet členů některých výborů by se měl zvýšit a změnit ze sudého na lichý. Opozice ale s návrhem nesouhlasí, podle ní jde o popření výsledků voleb v roce 2006. Hádky mezi koaličními a opozičními poslanci kvůli výborům v minulých dnech ve sněmovně zcela zablokovaly projednávání novel a zákonů.

Proti změně počtu členů ve sněmovních výborech kromě opozice hlasovaly také poslankyně Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková. Zbytek koalice s pomocí bývalých sociálních demokratů Miloše Melčáka a Michala Pohanky přesto návrh prosadil. Ve sněmovně chyběl další nezařazený poslanec Evžen Snítilý, který v jiných případech většinou hlasoval s ČSSD.

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř oznámil, že svým protějškům z ostatních poslaneckých klubů předal propočty toho, jak se zvýšení počtu členů výborů z 18 na 19 a z 22 na 23 odrazí v novém rozdělení míst. O konkrétním obsazení nových pozic ve výborech bude muset sněmovna ještě znovu hlasovat. 
 

Zvýšení počtu členů ve výborech umožní vládě jejich kontrolu. Šéf klubu ODS Petr Tluchoř navrhované změny již dříve zdůvodnil tím, že po odchodu tří poslanců ze sněmovní frakce ČSSD v dolní komoře funguje většinová koalice, která by měla mít převahu i ve výborech. Dosud byl ve většině výborů sudý počet míst, která měla koalice a opozice rozděleny půl na půl.

Opozice ale byla se současným stavem spokojena. Návrh koalice označili sociální demokraté i komunisté shodně jako „brutální útok na výsledky voleb“. Šéf klubu ČSSD Michal Hašek dokonce již dříve pohrozil, že pokud koalice změny ve výborech prosadí, sociální demokraté se možná obrátí na soud.

Doporučení výborů sněmovna často vyslyší

Výbory hrají ve sněmovně poměrně významnou roli. Vyjednávání o rozdělení míst v nich se ale obvykle odehrává krátce po volbách. Později zásadnější změny v jejich složení obvyklé nejsou. Zvlášť pro opozici je výbor místem, kde může kontrolovat a někdy i usměrňovat politiku konkrétního ministerstva.

Navíc právě v odborných výborech poslanci často změní vládní návrh nějakého zákona tak, že s původní předlohou nemá téměř nic společného. Výbory sice změny jen navrhují a definitivně rozhoduje sněmovna jako celek, jejich doporučení ale zákonodárný sbor často vyslyší.

Petr Tluchoř
Zdroj: ČT24