BESIP: Opilí řidiči ať při nehodě platí všechny náklady

Praha – Ministerstvo dopravy připravuje nová pravidla pro úhrady škod při dopravních nehodách. Pojišťovny by už v některých případech nemusely zaplatit takřka nic. Ten, kdo zaviní vážnou dopravní nehodu a bude pod vlivem alkoholu nebo drog, tak zaplatí nejenom případnou léčbu zraněného – to už se stává dnes – ale bude také sám platit všechny další náklady jako výjezd záchranářů nebo ušlý zisk zraněného člověka. Ministerské oddělení BESIP je přesvědčeno, že taková hrozba razantně zvýší bezpečnost na silnicích. Podle policie totiž dvě třetiny všech nehod způsobí právě opilí řidiči.

Už dnes u některých pojišťoven platí, že pokud viník vážné nehody řídí opilý, zaplatí mimo jiné zraněnému veškerou léčbu. Ne všechny pojišťovny však mají podle BESIPu stejný postup. Nová pravidla proto mají přístup pojišťoven sjednotit. Navíc opilým původcům havárií přibudou výdaje za výjezd záchranářů, práci lékařů, terapii zraněného člověka a také jeho ušlý zisk. „Aby člověk pocítil, že způsobil cizí zranění, že jsou tam celospolečenské náklady, na kterých by se měl podílet,“ zdůvodnil zpřísnění pravidel ředitel BESIPu Roman Budský.

Návrh opatření
Zdroj: ČT24

Policejní statistiky zdůrazňují, jak nebezpeční mohou být lidé, kteří řídí pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Letos opilí řidiči zavinili 1 844 nehod, při kterých zemřelo patnáct lidí. „U dvou třetin dopravních nehod pod vlivem alkoholu je u viníka zjištěn alkohol nad jedno promile, což je strašně moc,“ upozornil ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Reportáž Martina Laštůvky a Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Nejhorší následky potom měly nehody řidičů, kteří měli v krvi přes 1,5 promile alkoholu. Taková hodnota odpovídá třem desetistupňovým pivům nebo třem panákům čtyřicetiprocentního destilátu. „Objevuje se to i u žen, a to dost často. Měli jsme případy 1,4, 1,6 promile. Někdo je pozve na skleničku, a než aby si zavolaly taxi, tak to risknou,“ podotkl dopravní policista Lukáš Kvalis.

Ředitel BESIPu věří, že právě jednotná úprava vše zjednoduší a zlepší. První konkrétní návrhy chce mít do konce srpna a pak je předloží vládě.

Nehody opilých řidičů v r. 2012
Zdroj: ČT24
Nehody opilých řidičů v r. 2012
Zdroj: ČT24