Pacienti kritizují dovoz léčebného konopí, je pro ně příliš drahé

Praha - Připravovaný zákon o legalizaci konopí pro léčebné účely má stále více kritiků. Reportéři ČT zjistili, že pacientům vadí hlavně to, že by se k nám mělo konopí dovážet ze zahraničí. Měsíční léčba by pak mohla vyjít až na několik tisíc korun. Konopí vypěstované v tuzemsku by přitom bylo výrazně levnější. Více přinesou Reportéři ČT v pondělí ve 21:40 na ČT1.

Konopí pro léčebné účely používají především pacienti s chronickými bolestmi, roztroušenou sklerózou, lupénkou nebo atopickým ekzémem. Drogu si obvykle pěstují sami doma, i když tím porušují zákon. „Prakticky mě to stojí koupit si květináč, zem a zaplatit vodu, kterou to zalívám, takže náklady jsou velmi malé… Tím, že si ale pěstuju pro svoji léčbu konopí, tak se dostávám v podstatě na úroveň vrahů, zlodějů,“ řekla Reportérům ČT pacientka.

Nový zákon, který už poslanci podpořili v prvním čtení, umožní koupi konopí na předpis v lékárnách. Rostlina se ale bude dovážet z Holandska v ceně zhruba 300 korun za gram. Podle ženy, se kterou Reportéři ČT natáčeli, by se v jejím případě náklady pohybovaly kolem sedmi až deseti tisíc korun měsíčně, což by si podle svých slov nemohla dovolit.

Kdyby se ale konopí k léčebným účelům pěstovalo v Česku, pod dohledem státu, jeho cena by podle odborníků mohla být až o dvě třetiny nižší než u toho dováženého. „Vnímám jako naprosto nepřijatelný a nepřípustný, aby nemocný lidi chodili a za alternativní bylinnou léčbu konopím platili v lékárnách jakýkoliv peníze,“ tvrdí předseda sdružení Legalizace.cz Robert Veverka.

Pacienti by proto uvítali možnost, aby si rostliny mohli pěstovat sami doma. S tím ale nesouhlasí policie ani část zákonodárců. Proti jsou i někteří odborníci. „Buď je to lék, tak za to nějakou částku musím vynaložit, nebo pak samozřejmě porušuji zákon,“ uvedl Tomáš Zima, děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Reportáž Anety Snopové a Jiřího Pánka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod