Vesecká v září odejde z Energetického regulačního úřadu

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká v září na vlastní žádost odejde z Energetického regulačního úřadu (ERÚ), kde působila téměř dva roky. Informoval o tom server E15. Vesecká byla od listopadu 2014 místopředsedkyní ERÚ, od loňského června zastává místo ředitelky odboru. Do ERÚ ji přivedla šéfka úřadu Alena Vitásková, která však čelí kvůli jejímu jmenování žalobě, protože Vesecká údajně nesplňovala zákonné předpoklady na pozici místopředsedkyně úřadu.

Informaci o odchodu Vesecké serveru E15 potvrdil mluvčí ERÚ Michal Kebort. „O skončení služebního poměru požádala k 1. září letošního roku,“ uvedl mluvčí. Nástupce Vesecké podle něj vzejde z výběrového řízení. Místopředsedkyní ERÚ byla Vesecká do loňského června. Od té doby působí na pozici ředitelky odboru II. instance.

Do nově vytvořené funkce místopředsedkyně ERÚ jmenovala Veseckou v listopadu 2014 šéfka úřadu Alena Vitásková, která kvůli tomu čelí žalobě. Podle policie totiž Vesecká nesplňovala zákonem danou podmínku nejméně sedmileté praxe v energetice, z toho tři roky v řídící nebo vedoucí funkci. Vesecká byla před nástupem do úřadu advokátkou a předtím nejvyšší státní zástupkyní.

Vitásková obvinění odmítá, Vesecká byla podle ní perfektní kandidátkou na pozici místopředsedkyně. Policejní dedukce, podle kterých bývalá nejvyšší státní zástupkyně neměla zkušenost s energetikou a energetickým právem, jsou podle Vitáskové absolutně nepodložené a mylné. 

Vydáno pod