Lessy: Kalousek lže, jeho SMS Mazánkovi existuje

Praha – SMS, v níž měl ministr financí Miroslav Kalousek vyzvat kriminalistu Jiřího Mazánka k telefonnímu hovoru o kauze CASA, existuje a je součástí spisu k celému případu. V Událostech, komentářích to uvedl policejní prezident Petr Lessy. Právě telefonát ministra financí a vyšetřovatele kauzy armádních letounů rozpoutal současnou aféru o Kalouskově angažmá v případu šetření předražených vojenských zakázek. Kvůli nim byla tento týden k trestnímu stíhání vydána také Kalouskova stranická kolegyně Vlasta Parkanová.

„Tato esemeska je zadokumentována ve spisu týkajícím se letadel CASA a byla předána Generální inspekci bezpečnostních sborů, kdy ji předal pan detektiv Mazánek, přičemž byla odeslána z čísla, které používá pan ministr Kalousek,“ uvedl Lessy.

Ministr financí Miroslav Kalousek měl vyšetřovatele předražené vojenské zakázky na letouny CASA Jiřího Mazánka kontaktovat textovou zprávou, a vyzvat ho tak k telefonátu. Podle dřívějšího vyjádření policejního prezidenta Petra Lessyho bylo znění SMS následující:

„Budete-li mít chvíli a chuť, zavolejte mi, mám nové zajímavé informace ve Vašem případu. Váš klient M. Kalousek“

Podle tvrzení policistů, zejména pak samotného Mazánka, měl Kalousek v hovoru uvést, že vyšetřovatel „u policie skončil“. Ministr financí toto tvrzení označil za policejní provokaci a estébáckou praktiku, která se snaží zdiskreditovat jak jeho, tak TOP 09.

Kalousek SMS v úterý popřel

Stejně tak Kalousek popřel i existenci SMS; podpis „váš klient“ zcela odmítl. V úterních Událostech, komentářích doslova uvedl: „Naprosto vylučuji, že bych mu poslal tu SMS, o které mluví pan Kundra (redaktor Respektu – pozn. red.), navíc s tím infantilním podpisem. To skutečně vylučuji.“

Podle dnešního vyjádření Petra Lessyho tato „nepravda ministra Kalouska“ představuje jen střípek v mozaice současného sporu. Ten vede šéf státní kasy a policejní prezident o telefonát ze 4. července, který se měl podle Lessyho rovněž týkat policejního vyšetřování Vlasty Parkanové a případu CASA. Ze strany ministra financí měla padnout výhrůžka, že policisté, kteří se případ předražených armádních letounů snaží rozkrýt, budou za svou činnost „odstíháni“. Kalousek ovšem popřel i tuto informaci; s Lessym podle vlastních slov hovořil o dotacích na policejní vozy Passat.

Petr Lessy hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)