Novým ředitelem BIS bude současný šéf kontrašpionáže Koudelka

Novým ředitelem Bezpečnostní informační služby bude od poloviny srpna její dlouholetý pracovník Michal Koudelka. O jeho jmenování rozhodla vláda. Koudelka, kterého v polovině července jednomyslně doporučil sněmovní bezpečnostní výbor, nahradí současného ředitele Jiřího Langa, který na začátku června požádal o odvolání.

Koudelka se narodil v roce 1965, vystudoval ČVUT. Je dlouholetým pracovníkem kontrarozvědky: v tajných službách pracuje od roku 1992 a deset let vede odbor kontrašpionáže.

Koudelka už dříve označil za svou prioritu zajištění bezpečnosti obyvatel ČR proti všem hrozbám. Chce, aby BIS byla pod jeho vedením apolitická, profesionální, striktně jednala podle zákona a byla okamžitě schopna reagovat na hrozby, které před Českou republikou mohou stát.

„Doufám, že služba bude pod mým vedením minimálně tak úspěšná jako pod vedením pana ředitele Langa,“ řekl v polovině července sněmovnímu výboru. Přivítal také chystanou dvoustupňovou kontrolu tajných služeb a za zásadní otázku označil nábor nových pracovníků BIS.

Návrh na nového šéfa BIS předložil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Když Koudelku představoval poslaneckému výboru, řekl, že v bezpečnostní situaci, která je mnohem horší než před lety, při výběru upřednostnil kontinuitu a záruku profesionálního a nestranného vedení BIS.

obrázek
Zdroj: ČT24

Koudelka má podle Sobotky dostatek profesních i lidských zkušeností pro to, aby mohl funkci ředitele BIS vykonávat. Také odcházející ředitel Lang označil Koudelku za úspěšného manažera.

Výměna ve vedení BIS by měla nastat 15. srpna. Sobotka by chtěl, aby odcházející Lang dále působil ve službách státu. Sám Lang, který v čele BIS stál 13 let, se však nechtěl ke své budoucnosti vyjadřovat.

Bezpečnostní informační služba (BIS)

Úkolem civilní kontrarozvědky je získávat informace o terorismu, extremismu, nelegálním obchodu se zbraněmi i o činnosti cizích zpravodajských služeb uvnitř České republiky. Ředitele BIS jmenuje vláda.

Úřad pro zahraniční styky a informace

Civilní rozvědka zabezpečuje informace ze zahraničí důležité pro bezpečnost a ochranu zahraničněpolitických a ekonomických zájmů ČR. Ředitele ÚZSI se souhlasem vlády jmenuje a odvolává ministr vnitra. 

Vojenské zpravodajství

Základním úkolem Vojenského zpravodajství, je získávat, shromažďovat a vyhodnocovat informace, které jsou klíčové pro zajištění obrany ČR. Ředitele služby jmenuje ministr obrany se souhlasem vlády. Z výkonu funkce je ředitel VZ odpovědný ministrovi, který ho se souhlasem vlády odvolává.

Vojenské zpravodajství se vnitřně člení na Vojenskou zpravodajskou službu (rozvědka, získává informace z ciziny) a Vojenské obranné zpravodajství (kontrarozvědka, která pracuje uvnitř ČR). 

BIS
Zdroj: ČT24
Vydáno pod