Dva litoměřičtí soudci čelí obžalobě z korupce

Louny - Lounský státní zástupce Radim Dragoun dnes obžaloval dva soudce litoměřického soudu Josefa Knotka a Ladislava Jelínka. Na podzim je zadržela policie kvůli braní úplatků. Za korupci a zneužití pravomocí úřední osoby jim hrozí až deset let vězení. Obžalována je i soudní zapisovatelka a tři lidé, kteří jim podle vyšetřování úplatky dávali či slibovali. Podle Dragouna šlo o desetitisíce korun výměnou za podmínečné propuštění z vězení či další výhody. Soudci jsou postaveni mimo službu.

Podle státního zástupce byly ve hře desetitisícové úplatky. Podle Dragounových slov se ve třech případech jednalo o manipulaci s termíny trestu, v jedné věci o manipulaci se zákazem řízení a v jedné věci o ovlivnění samotného trestního řízení. Státní zástupce obžaloval i soudní zapisovatelku a tři lidi, kteří podle něj byli se soudci v přátelském vztahu a upláceli je.

Soudcům hrozí za přijetí úplatku a zneužití pravomocí až desetiletý trest, podplácejícím až šestileté tresty. Státní zástupce nikoho z nich nejmenoval. Ministr spravedlnosti oba soudce loni koncem října dočasně zprostil soudcovské funkce. Na soud poté nastoupila hloubková kontrola. Odhalila pochybení také u místopředsedkyně soudu Jany Márové, která později sama rezignovala.