Omezit výstavbu na Šumavě žádá v petici 60 tisíc lidí. Starostům záměr vadí

Události: Dohady o ochraně Šumavy (zdroj: ČT24)

Hádky o podobu ochrany přírody v Národním parku Šumava mezi ekology a místními starosty se přenesly do Senátu. Ekologové v petici požadují uzákonit ochranu divoké přírody na polovině rozlohy parku a omezit tam výstavbu. Starostové hájí právo na rozvoj svých obcí. Na jednom se během úterního slyšení shodli všichni: Národní park je nutné zachovat v co nejlepším stavu, aby tam turisté nejezdili kvůli lyžování a sportovním aktivitám, ale kvůli unikátní přírodě.

Starosta šumavské obce Kubova Huť Zbyněk Klose souhlasil s tím, že „pilířem prosperity pro Šumavu je ochrana přírody a krajiny“. Doporučil co nejmenší zasahování lidí do přírodních procesů. Podobně člen rady parku Jaroslav Neužil se vyslovil proti radikálním změnám v šumavské krajině.

Jaromír Bláha z Hnutí Duha uvedl, že petici ekologů podepsalo už přes 60 tisíc lidí. Vládní novela podle něj míří dobrým směrem, neboť stanoví ochranu přírody jako prioritní cíl v národních parcích. Měla by také uzákonit, aby přírodě bylo ponecháno nyní alespoň 30 procent plochy parku a do roku 2030 až polovina území parku, uvedl Bláha. Dalším požadavkem je „omezení další zástavby harmonické krajiny Národního parku Šumava“, což je podle Bláhy vůbec největší hrozba.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kritici těchto požadavků argumentují tím, že lesy v bezzásahovém území vysychají a že toto území vytváří neprostupnou bariéru pro návštěvníky. Podle profesora Pavla Kindlmanna z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy jsou ale obavy z vysychání nepodložené.

Podle Neužila i starostové souhlasí s tím, že do parku nelze volně pustit 1,5 milionu návštěvníků, kteří na Šumavu ročně přijedou. Podle něj mají možnost chodit po turistických cestách a divočinu navštívit v rámci organizovaných prohlídek, což prý už veřejnost ocenila.

obrázek
Zdroj: ČT24

Senátorka za ČSSD Eva Syková však dál věří v konsenzuální podobu zákona, který čeká na schválení sněmovnou.

Ministerstvo chce do národních parků pustit divočinu

Národní parky, pro které ministerstvo životního prostředí připravuje nová pravidla fungování, jsou v republice čtyři – Šumava, Krkonoše, Podyjí a České Švýcarsko – a už několikátým rokem se debatuje o možnosti tento výčet rozšířit ještě o středočeské Křivoklátsko.

Momentálně parky zabírají 1,5 procenta českého území a ze zákona chrání nejcennější přírodu, významnou i z mezinárodního vědeckého hlediska. V jejich prvních (nejexkluzivnějších) zónách se vůbec nehospodaří, jen výjimečně se povoluje například odstranění nepůvodních rostlin. Současně s tím se tam mohou návštěvníci pohybovat pouze po značených cestách.

Národní parky
Zdroj: ČT24

Zákon si klade za cíl, aby se v národních parcích vyvíjela příroda bez zásahů člověka na většině území, doslovně hovoří o „zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů v jejich přirozené dynamice na převažující ploše“.