Česko zasáhly silné bouřky. V Praze komplikovaly dopravu

Česko zasáhly silné bouřky s přívalovými dešti. Místy spadly během krátké doby desítky litrů srážek na metr čtvereční. Bouřky se nejprve objevily po poledni na západě Čech, poté ve středních Čechách a postupně se přesouvaly dál na východ země. Déšť zkomplikoval na několika místech dopravu.

Voda zatopila i podchody, garáže nebo sklepy. Kvůli zatopenému podchodu u nádraží a vodě na veřejných záchodcích vyjížděli například hasiči v Klatovech. Vodu čerpají také na Domažlicku. „V Kolovči voda po dešti vypláchla několik ulic, čerpáme laguny a vodu ze sklepů,“ řekla mluvčí plzeňských hasičů Pavla Jakoubková.

Stromy spadlé po 14:00 kvůli bouřce v Libereckém kraji téměř na tři hodiny zcela přerušily provoz na železniční trati mezi Jestřebím a Srním u České Lípy. Aktuální postup bouřek mohou lidé sledovat třeba na webu Českého hydrometeorologického ústavu.   

Téměř nehýbající se silné bouřky zasáhly vpodvečer i Jesenicko. Na stanici Javorník spadlo za čtyřicet minut 48 milimetrů srážek a bouřky stále pokračovaly. Podle radarových odhadů mohlo v regionu během dvou hodin v přívalových deštích spadnout až šedesát litrů na metr čtvereční.

iReportér: Bouřky se prohnaly Jesenickem, v Javorníku vyplavily zahrady (zdroj: iReportér/ Michal Zajonc)

Bouřky se přehnaly i přes Prahu. Zatopená byla na několik hodin Střelničná ulice mezi zastávkami Ládví a Kyselova. Tramvaje ani automobily nemohly ulicí projet. Hasiči museli vodu odčerpat. 

Kvůli pádu stromu a poruše trakčního vedení u Královského letrohrádku byly asi na dvě hodiny odkloněny i linky tramvají. Hasiči v Praze museli před 17:00 zasahovat kvůli bouřce asi patnáctkrát, většinou odčerpávali vodu ze zatopených výjezdů a garáží. V železničním podjezdu v ulici Nad Vinným potokem dokonce kvůli dešti uvízla dvě auta. 

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24