Höschl: Čeká nás možná izraelizace Evropy, kdy si na útoky budeme muset zvyknout

Evropu v posledních dnech zasáhla další vlna útoků, při kterých zemřely desítky lidí. Podle psychiatra a ředitele Národního ústavu duševního zdraví Cyrila Höschla se buď Evropa vzpamatuje a začne se efektivněji bránit, nebo si musíme na útoky zvyknout jako například na dopravní nehody. Situaci přirovnal k Izraeli, kde jsou útoky na obyvatele poměrně časté.

Současná vlna útoků v Evropě má podle Höschla tři hlavní zdroje. Jedním je náboženský islámský fanatismus. Druhým může být souhra osobních frustrací lidí, kteří se sebou mají nějaké problémy a dostali se do prostředí, kterému příliš nerozumí.

„Cítí se poníženi, nedostatečně respektováni a mohou mít i psychické či osobnostní úchylky. To vše sytí jejich agresivitu vůči hostitelské populaci,“ řekl v pořadu Devadesátka.

Třetím zdrojem je podle Höschla určitá nápodoba přechozích činů, která je podporovaná i medializací útoků: „Potenciální útočníci, kteří se domnívali, že je něco takového nerealizovatelné, vidí, že to jde.“ Poměr, v jakém jsou jednotlivé zdroje namíchány, je pak u každého útočníka jiný.

Vycvičit se, připravit se, dávat větší pozor

Jak dlouho ale může vlna útoků trvat? Podle Höschla buď nějakým způsobem pomine a Evropa se vzpamatuje a začne se efektivněji bránit. „Mimo jiné tím, že v těchto otázkách odbourá zbytečnou politickou korektnost a začne hledat skutečné zdroje zla a označovat ho pravým jménem. Nebo je druhý scénář, že si na to budeme muset zvyknout,“ obává se.

Höschl: Čeká nás možná izraelizace Evropy (zdroj: ČT24)

Podle Höschla pak nastane takzvaná izraelizace Evropy. Útokům tohoto typu totiž nejde dost dobře předcházet: „Nemají žádnou vývojovou logiku. Bouchne to ve městě i v malé nenápadné vesničce.“

Lidé v takovém případě buď budou vnímat útoky jako dopravní nehody, při kterých ročně jen v Česku zemře kolem 700 lidí, nebo se s tím naučí pracovat a bránit se: „Vycvičit se, připravit se, dávat větší pozor. Když jdete v Izraeli do kavárny, vidíte šestnáctileté holky s kvéry, které to tam hlídají.“

Útokům čelí v Evropě zejména Francie a Německo. V Nice při nedávném teroristickém útoku zemřelo 84 lidí. V úterý zavraždili dva teroristé faráře v kostele na severu Francie. V německém Ansbachu se o víkendu odpálil sebevražedný atentátník. Zabil jen sám sebe a několik lidí zranil. 

Přibývá i útoků psychicky nemocných lidí. V Japonsku bývalý zaměstnanec ubodal v ústavu pro postižené 19 lidí. V Česku minulý týden zemřela žena při potyčce v nákupním centru. Útočnici ve stejný den propustili z Psychiatrické nemocnice v Bohnicích, kde se léčila dobrovolně. Soud ženu poslal do vazby, hrozí jí až 18 let.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček nechává postup nemocnice zkontrolovat. Primář léčebny v Bohnicích a soudní znalec v oboru psychiatrie Jiří Švarc ale v této souvislosti v pořadu Devadesátka upozornil, že pacientka se léčila dobrovolně: „S jejím trestním jednáním na svobodě skutečně nemocnice nemůže být spojována.“

Poruchu osobnosti lékaři nezmění

„V médiích vznikl dojem, že ti, kteří jsou násilní nebo páchají trestnou činnost, mají být v péči lékařů. Tak to není, my jsme psychiatři a v naší péči jsou duševně nemocní lidé, kteří o to buď stojí, nebo jsou pro to zákonné podmínky nebo jim po trestném činu uloží soud ochranné léčení,“ vysvětlil Švarc.

Útočnice z Prahy byla z pohledu zákona beztrestná. „Není zcela pravda, že někoho před týdnem škrtila. Rozhodně to nebylo řešeno jako trestný čin, asi ani jako přestupek… Zlo nevymýtíme a v tomto případě šlo o poruchu osobnosti. To jsou lidé, kteří se buď nechtějí léčit, nebo se léčit chtějí, ale my o to příliš nestojíme, protože je to vada charakteru a nezměníme to,“ upozornil.

Lékaři mohou pacienta hospitalizovat i bez jeho souhlasu, ze zákona ale žádnou takovou povinnost nemají. Jde o případy, kdy lidé v důsledku duševní poruchy ohrožují sebe nebo své okolí. „Teď se to zpřísnilo a do zákona přibylo, že situaci nelze řešit jinak než ambulantně a musí jít o bezprostřední ohrožení – psychiatři to musí vidět. Nestačí, že o tom slyšeli… Říkám lékařům, že pokud jsou na pochybách, ať raději nepřijímají. Dostali jsme už i pokutu 50 tisíc za to, že jsme někoho hospitalizovali nedobrovolně, protože jen vyhrožoval,“ dodal Švarc.