Vláda schválila 270 milionů na sociální služby pro kraje

Vláda schválila 270 milionů korun na financování sociální služby. Vyšla tedy vstříc krajům, které tuto částku požadovaly. Informovala o tom ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) na svém Twitteru. Podle ní si to pracovníci i klienti zaslouží.

Předseda Asociace krajů České republiky a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) bojoval za 270 milionů ze státní kasy velmi hlasitě. „Urgentní požadavek se týká dofinancování sociálních služeb, respektive odměňování v sociálních službách po vládním zvýšení tarifů na letošní rok. Hejtmany k tomu vede zlepšené hospodaření státu, který o letošním zvýšení tarifů rozhodl s příslibem hledat finanční prostředky na pokrytí nutných výdajů,“ vysvětlil Hašek.

Podle něj zatím poskytla část prostředků pouze ministryně Marksová, konkrétně 350 milionů korun. „Zbývající část by měl nyní poskytnout ministr financí,“ dodal Hašek.

Pro letošní rok bylo ze státního rozpočtu vyčleněno na sociální služby celkem 8,57 miliardy korun. Podle podkladů, které na jednání vlády předkládá ministryně práce, by ale sociální služby potřebovaly zhruba 12,3 miliardy korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Z celkové částky mají kraje, které od loňska dotace na provoz zařízení pro lidi s handicapem, seniory a další potřebné rozdělují, k dispozici 8,315 miliardy korun. V této částce je podle materiálu zahrnuto i 750 milionů korun, které mají být v souvislosti s dřívějším rozhodnutím vlády určeny na zvýšení platů sociálních pracovníků. Po vyčlenění těchto prostředků tak kraje mají na samotnou podporu sociálních služeb ještě méně peněz.

Některé služby jsou v kritickém stavu

Podle materiálu se některé sociální služby nacházejí v kritické finanční situaci a jsou nuceny výrazně omezovat svoji činnost. Ministerstvo žádá, aby byl podklad projednán už ve středu, protože následující tři týdny vláda nebude zasedat. Situaci je podle úřadu nutné řešit urychleně i kvůli zářijovým termínům krajských zastupitelstev, které mají o rozdělení peněz jednat.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vedení resortu hledá peníze na dodatečnou finanční injekci každý rok. Roční dotace totiž nikdy nestačí. Kraje rozdělují podporu organizacím zajišťujícím sociální služby od minulého roku, předtím jim tyto peníze dávalo přímo ministerstvo.